Hlavní obsah

Sobotka před Hojdarem couvl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Některé návrhy poslance Josefa Hojdara k reformě veřejných financí mají podle ministra financí Bohuslava Sobotky šanci na kompromis. "Pokud ale jde o návrhy, které mají velký dopad do státního rozpočtu, tam je dohoda dosažitelná jen obtížně," řekl Sobotka novinářům po jednání s poslancem.

Foto: Stanislava Dvořáková

Nazdobený vánoční stromek navodil slavnostní atmosféru podvečera ve Stacionáři.

Článek

Schůzka byla podle ministra klidná a nebyla vedena v ultimativním duchu. Hojdar předložil několik stránek připomínek a návrhů k reformě. Ministr si je chce prostudovat a své stanovisko oznámí přibližně za týden. Reforma je podle Sobotky pro Českou republiku i její hospodářství životně důležitá a vláda ji má povinnost prosadit. "Věřím, že to pochopí i kolega Hojdar a ostatní poslanci," podotkl.

Sobotka zdůraznil, že se s Hojdarem shodli na tom, že zlepšení stavu veřejných financí je nutné. "Zatím však nemohu prohlásit, že s poslancem Hojdarem naleznu společnou řeč," uvedl a dodal, že s poslancem jednal o postavení sociální demokracie v rámci diskuse o reformě veřejných financí. O tom, jak bude dál vypadat jednání s Hojdarem i s ostatními poslanci, musí podle ministra rozhodnout vedení koaličních stran.

Páté daňové pásmo pro nejvyšší příjmy asi projde

Jako příklad návrhu, který nemá z hlediska reformy veřejných financí a dopadu na státní rozpočet žádný velký význam, ale může snížit politickou průchodnost reformy, Sobotka uvedl požadavek na zavedení pátého daňového pásma pro lidi s nejvyššími příjmy. Sobotka zdůraznil, že reformu nelze dále rozmělňovat.

"Reforma je výsledkem koaličního kompromisu a nevím, zda je možné tento kompromis dále prohloubit. Nesmí představovat zvýšení výdajů, místo aby znamenala úspory," zdůraznil ministr. Ministr připomněl, že chce postupně snižovat schodek státu i veřejných rozpočtů. "Je otázka, zda návrhy kolegy Hojdara nepůjdou proti tomuto trendu. To nyní ještě nejsem schopen určit, musím se s nimi nejdřív seznámit," uzavřel Sobotka.

Související témata:

Související články

Hojdar varoval, že reformu nemusí podpořit

Vládní většina 101 hlasu v úterý padla. Z klubu ČSSD vystoupil předseda hospodářského výboru Sněmovny poslanec Josef Hojdar. Premiér Špidla sice uvedl,...

Také Ibl hrozí hlasem proti reformě

Úterní odchod Josefa Hojdara z poslaneckého klubu soc. dem. a jeho vzkaz, že reformu veřejných financí nepodpoří, pokud nebude odpovídat programu ČSSD, může...

Sobotka bude přesvědčovat Hojdara

Třetí vrcholný představitel vlády a ČSSD Bohuslav Sobotka se bude snažit přesvědčit či přemluvit rebelujícího poslance Josefa Hojdara, aby podpořil reformu...

Výběr článků

Načítám