Hlavní obsah

Sobotka bude přesvědčovat Hojdara

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Třetí vrcholný představitel vlády a ČSSD Bohuslav Sobotka se bude snažit přesvědčit či přemluvit rebelujícího poslance Josefa Hojdara, aby podpořil reformu veřejných financí. Již před časem vyjeli na přesvědčovací misi do Ústí nad Labem premiér Vladimír Špidla a ministr vnitra Stanislav Gross.

Foto: Pavel Pávek
Článek

Schválení vládní reformy veřejných financí je pro Špidlův kabinet klíčovým bodem k naplnění státní kasy. Bez reformy si vláda může nechat zdát o státním rozpočtu na rok 2004.

Sobotka by se měl s Hojdarem setkat v pátek. Ministr je navíc připraven přesvědčit i další nerozhodnuté poslance, kteří budou chtít diskutovat. "Během září je ministr financí připraven se sejít se všemi poslanci, kteří mají zájem diskutovat o reformě veřejných financí," uvedla pro ČTK Eva Nováková z úřadu ministra financí.

Hojdar: Před první shůzkou ministr odjel na dovolenou

Schůzka Sobotka - Hojdar se však měla uskutečnit již v polovině srpna. "Chtěl jsem o nich hovořit s panem ministrem Sobotkou hned po 17. srpnu, jak jsme se na tom domluvili, ale on je až do konce měsíce na dovolené, takže budeme jednat až na začátku září," prohlásil již dříve Hojdar.

Rebel v řadách sociálnědemokratických poslanců 22. července opustil stranický klub ve Sněmovně. Čímž defakto zrušil koaliční výhodu 101 hlasu a stal se jazýčkem na vahách. Podobným, jakým v minulosti byla například poslankyně US-DEU Hana Marvanová.

Poslanec chce vyšší zdanění bohatých

Hojdarovi jde především o prosazení pátého daňového pásma pro zaměstnance z nejvyšších příjmových skupin, plošné zavedení registračních pokladen a zamítnutí návrhu na průměrné snížení nemocenských dávek v prvních třech dnech nemoci o celkem 480 korun. Teď je maximální nemocenská v prvních třech dnech 303 koruny denně.

Reklama

Související témata:

Související články

Hojdar varoval, že reformu nemusí podpořit

Vládní většina 101 hlasu v úterý padla. Z klubu ČSSD vystoupil předseda hospodářského výboru Sněmovny poslanec Josef Hojdar. Premiér Špidla sice uvedl,...

Také Ibl hrozí hlasem proti reformě

Úterní odchod Josefa Hojdara z poslaneckého klubu soc. dem. a jeho vzkaz, že reformu veřejných financí nepodpoří, pokud nebude odpovídat programu ČSSD, může...

Výběr článků

Načítám