Hlavní obsah

Neničte hotely a hospody, vyzývá krkonošská petice

Právo, Vladislav Prouza

Krkonošemi běží petice s pracovním názvem Neničte hotely a hospody. Protest proti opětovnému uzavření ubytovacích a restauračních podniků už podepsalo kolem čtyř set horalů.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Luční bouda

Článek

„Zároveň sympatizujeme s teplickou výzvou Chcípl pes vyzývající mj. k protestnímu nepřerušení restauračního provozu. Jestli v pátek zavřeme, ještě nevíme. Nejprve chceme podat u soudu předběžné opatření, abychom Luční a Labskou boudu zavírat nemuseli. Argumenty máme,“ přiblížila spolumajitelka obou hřebenových bud a autorka petice Klára Sovová.

Podle ní totiž objekty na hřebenech Krkonoš neplní pouze rekreační funkci.

Havlíček: Silvestra v hospodě letos neoslavíme

Domácí

„Jde především o záchranné body, pokud se turisté dostanou do nesnází. Hotely jsou schopné vytvořit vhodné prostředí proti šíření nákazy. Navíc v apartmánových komplexech, jichž se vládní nařízení netýkají, se lidé beztak potkávají,“ tvrdí  Sovová.

Vládní protiepidemická opatření považují horští podnikatelé za zásah do Ústavy. „Těžko se proti tomu bojuje. Jedna cesta je prostřednictvím soudu se domáhat náhrady škod. Druhá je dát vládě najevo razantní nesouhlas,“ dodala Sovová, jež hodlá v krajním případě na horách zorganizovat demonstraci.

Dufek ještě přitvrdil: Ať se restauratéři a hoteliéři přeškolí na dělnické profese

Ekonomika

Vláda podle advokátky doposud jasně neřekla, jaké chystá pro hoteliéry a restauratéry kompenzace za zmařený byznys.

„Navrhli jsme osmdesát procent loňské tržby, na což bychom zřejmě přistoupili za cenu, že se vzdáme zisku. Zachránilo by to podnikatele, co už pomalu nemají na topení. Na druhé straně nevím, kde by na to stát vzal,“ prohlásila Sovová, která Luční boudu provozuje možná čtvrt století.

„Zatím nás situace nenutí boudu prodávat. Luční bouda není na prodej,“ poznamenala v narážce na zvěsti o zprostředkovatelích, kteří mají chtít pro bohaté klienty koupit od živnostníků hotely a penziony na pokraji krachu.

Foto: Právo

Luční bouda v Krkonoších

„Ekonomický tlak vlády může donutit mnohé podnikatele k prodeji horských nemovitostí pod cenou. Tihle lidé přijdou o všechno, co léta budovali a kde bydleli,“ dodala Sovová.

Hospodští varují před epidemií chudoby

Ekonomika

Poslední nařízení vlády o zavření hotelů a restaurací způsobilo v Krkonoších rozruch na hraně občanské neposlušnosti.

„Na horách to vře. Majitelé restaurací se zatím nebouří, nicméně řada z nich chce hlavně kvůli Vánocům a Silvestru vyjít do ulic. Nejde jenom o restaurace a hotely, nýbrž o řadu dalších návazných služeb, které jsou na nich závislé,“ přiblížil šéf infocentra ve Špindlerově Mlýně Martin Jandura.

Hosté i ubytovatelé narychlo ruší silvestrovské pobyty

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám