Hlavní obsah

Slovensko začalo dodávat plyn na Ukrajinu

Právo, ivi
Aktualizováno

Slovensko začalo v úterý dodávat zemní plyn na Ukrajinu. Mezi oběma zeměmi byl uveden do provozu modernizovaný plynovod, kterým bude moci Kyjev dovážet plyn ze západu. Tímto způsobem Ukrajina sníží svou energetickou závislost na Rusku.

Foto: Jan Koller, ČTK

Pohled do areálu kompresorové stanice tranzitního plynovodu ve Veľkých Kapušanech na východě Slovenska, kde byla 2. září slavnostně spuštěna komerční dodávka plynu na Ukrajinu.

Článek

Zahájení komerčního provozu plynovodního propojení se zúčastnili slovenský premiér Robert Fico a jeho ukrajinský kolega Arsenij Jaceňuk.

Přeprava plynu ze Slovenska na Ukrajinu je součástí evropské reakce na přerušení dodávek suroviny z Ruska pro ukrajinské odběratele. Rusko se k tomuto kroku odhodlalo v polovině června poté, co Kyjev neuhradil do stanoveného termínu dluh za předchozí odběr suroviny.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ukrajina bude odebírat plyn ze Slovenska prostřednictvím plynovodu mezi slovenskou obcí Vojany a ukrajinským Užhorodem, který dosud sloužil jako záložní plynovodní propojení mezi oběma zeměmi. Zahájení takzvaných zpětných dodávek plynu na Ukrajinu si vyžádalo technické úpravy na potrubí s roční kapacitou zhruba deset miliard metrů krychlových. To odpovídá přibližně pětině ukrajinské spotřeby.

 Méně závislosti na Rusku

„Plynovod Vojany–Užhorod přispěje ke zvýšení energetické bezpečnosti Ukrajiny. Je to nejlepší možné řešení po technické i právní stránce,“ uvedl Fico. Ukrajinský premiér poděkoval slovenské vládě za pomoc.

„Je to velký den, první krok, aby Ukrajina byla méně závislá na dodávkách ruského plynu,“ uvedl na slavnosti přítomný zástupce Evropské komise Klaus Dieter Borchardt.

Ukrajina spotřebuje ročně asi 50 miliard metrů krychlových plynu. Polovinu z tohoto množství vytěží na svém území, ale zbytek dováží z Ruska. Gazprom však momentálně Ukrajině žádný plyn nedodává. Přes Ukrajinu proudí pouze plyn určený ostatním evropským zemím.

Slovensko není první zemí EU, ze které začne proudit plyn na Ukrajinu. Letos začal Kyjev dovážet plyn z Maďarska a Polska.

Reklama

Související témata:

Související články

Česko má zásobu plynu skoro na celou zimu

Domácnosti v Česku se v případě přerušení dodávek plynu přes Ukrajinu nemusejí obávat, že by neměly čím topit. Zásobníky plynu jsou už téměř plné a proti roku...

Výběr článků

Načítám