Hlavní obsah

Česko má zásobu plynu skoro na celou zimu

• Aktualizováno
Novinky, Tomáš Volf

Domácnosti v Česku se v případě přerušení dodávek plynu přes Ukrajinu nemusejí obávat, že by neměly čím topit. Zásobníky plynu jsou už téměř plné a proti roku 2009 kdy došlo naposledy k přerušení, se zlepšilo propojení plynovodů na západ, uvedl Miloslav Zaur, šéf Českého plynárenského svazu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„V současné době je naplněná téměř veškerá skladovací kapacita zemního plynu ve výši 2,931 miliardy kubických metrů. Snažíme se na případné výkyvy dodávek připravit již nyní, obvykle bývají zásobníky plné až koncem září,” řekl Novinkám Zaur.

Svůj vliv na to měla podle něj i mimořádně teplá zima, kvůli níž letos v prvním čtvrtletí klesla spotřeba plynu proti roku 2013 o téměř 20 procent. Spotřeba plynu je v ČR poslední roky asi osm miliard kubických metrů.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj spotřeby zemního plynu v letech 2010-2014

„Dá se říci, že objemem uskladněného plynu lze pokrýt celkovou spotřebu ČR na tři až pět měsíců. Hlavním faktorem čerpání je venkovní teplota. Zásobníky jsou v ČR důležitou součástí plynárenské infrastruktury a podílem skladovací kapacity na roční spotřebě plynu se řadíme mezi evropskou špičku,” uvedl Zaur.

Největší kapacitou zásobníků disponuje v Česku společnost RWE.

„K dnešnímu dni jsou zásobníky RWE naplněny pro příští topnou sezónu už na 96 procent. Předpokládáme, že během zhruba dvou týdnů budeme s vtláčením zemního plynu do zásobníků na sto procentech jejich kapacity,” řekl Novinkám mluvčí RWE Martin Chalupský.

Mezi Evropou a Ruskem panuje napětí kvůli situaci na Ukrajině a vzájemným ekonomickým sankcím. Přímo o přerušení dodávek plynu do Evropy Rusko zatím nemluví, představují pro něj velmi důležité příjmy. Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk ale nevyloučil možnost zastavení dodávek nerostných surovin z Ruska přes území Ukrajiny. [celá zpráva]

Domácnosti mají prioritu

V případě dlouhodobého ohrožení dodávek plynu by se postupovalo podle vyhlášky o stavu nouze v plynárenství. V praxi to zjednodušeně znamená, že se rozdělí skupiny zákazníků a nejvyšší přednost vedle nemocnic a podniků zajišťujících výrobu potravin mají domácnosti.

Vedle čerpání ze zásobníků by při přerušení dodávek mohlo Česko také zvýšit odběr plynu ze západu.

„Pokud by dnes došlo k odstavení dodávek zemního plynu přes Ukrajinu, Česká republika je, díky diverzifikaci cest a novému plynovodu Gazela, ve výrazně lepší situaci, než tomu bylo v roce 2009, kdy byly zastaveny dodávky zemního plynu z Ukrajiny. Není opravdu důvod k obavám, neboť v novém propojení české soustavy severní cestou přes hranice s Německem máme strategickou výhodu pro spolehlivé dodávky,” dodal předseda plynárenského svazu.

Více plynu by do sítě v takovém případě posílalo především Norsko, další možností je zvýšit dovoz zkapalněného zemního plynu LNG do evropských přístavů například z Kataru.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám