Hlavní obsah

Slovensko se poprvé v historii dostalo do deflace

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Spotřebitelské ceny na Slovensku v únoru letošního roku meziročně i meziměsíčně klesly shodně o 0,1 procenta, analytici přitom očekávali meziroční únorovou míru inflace 0,1 procenta. Slovensko se tak poprvé v historii dostalo do deflace, která může přibrzdit růst slovenské ekonomiky.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle analytika UniCredit Bank Ľubomíra Koršňáka k deflaci na Slovensku přispěl únorový pokles cen potravin a nealkoholických nápojů. „Ve srovnání s lednem se snížily o 0,3 procenta,“ uvedl pro server hnonline.sk a dodal, že ceny klesaly i po zohlednění sezónních vlivů. Zlevnily především zelenina, maso, oleje a tuky. „Naopak rostly ceny pečiva,“ dodal Koršňák.

„Nezdá se mi, že by byly ceny nižší. Já to vůbec necítím,“ říká Alena z Bratislavy. „Po přijetí eura ceny podle mě neustále stoupají,“ dodává Eva ze Senice.

Analytik Home Credit Michal Kozub říká, že ceny se v únoru snížily o jednu desetinu procenta, ale tento nepatrný pokles běžný spotřebitel necítí. „Není zatím jasné, jak na tuto změnu bude reagovat ekonomika,“ řekl. Podle Kozuba některé země žijí s deflací již delší dobu – a bez zásadních problémů.

Centrální banka věří v inflaci

Vývoj cen se podle analytiků bude pohybovat i v následujících měsících na hraně deflace. Mírnou změnu může v tomto směru přinést až druhá polovina roku, řekl Koršňák, a to v případě, že se výrazněji oživí domácí spotřeba. „V takovém případě je možné čekat, že i slovenská inflace by se mohla výrazněji odlepit od nuly dříve.“

Národní banka Slovenska v poslední prognóze odhadla, že inflace v zemi letos v průměru dosáhne 0,6 procenta, když loni spotřebitelské ceny stouply o 1,4 procenta. Nízká inflace může na Slovensku ohrozit příjmy státního rozpočtu.

S hrozbou deflace se potýká většina zemí eurozóny. Deflace by mohla mít podle odborníků katastrofální důsledky na proces ekonomického oživení v eurozóně i ve světě.

Kvůli nebezpečí deflace loni masivně intervenovala Česká národní banka, která srazila kurz koruny na hranici 27 korun za euro. [celá zpráva]

Guvernér ČNB Miroslav Singer kvůli tomu čelil tvrdé kritice. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám