Hlavní obsah

Slovensko nemá přechod na euro v roce 2009 jistý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenská vláda poprvé přiznala, že se jí v evropských institucích zatím nedostává jednoznačně kladného hodnocení připravenosti na plánované zavedení eura od roku 2009. V dalších měsících chce proto v EU lobbovat na více úrovních. Vyplývá to z materiálu ministerstva zahraničních věcí, který ve středu schválil kabinet premiéra Roberta Fica.

Článek

"Odhodlání vlády zajistit vstup Slovenské republiky do eurozóny v roce 2009 a současný vývoj plnění kritérií pro vstup do eurozóny se zatím reálně neodráží v jednoznačně pozitivním hodnocení připravenosti Slovenska, které prezentuje Evropská komise a Evropská centrální banka," uvedlo ministerstvo.

Pochybnosti o plánech Slovenska na přijetí eura zazněly v červenci i z Evropské centrální banky, která se obává, že by Slovensko nemuselo trvale udržet nízkou inflaci. Právě toto kritérium přitom ekonomové považují za nejrizikovější.

Slovensko by podle ministerstva financí i Národní banky Slovenska sice mělo toto kritérium splnit, podle ekonomů a úředníků Evropské centrální banky ale bude rozhodující udržitelnost nízké inflace i v budoucnosti. Vedení Evropské centrální banky se k těmto pochybnostem oficiálně nevyslovilo.

Česká republika chtěla do eurozóny vstoupit v roce 2010, plán ale zrušila a nyní předpokládá, že eurem se bude v Česku platit až kolem roku 2012. Největším problémem, který zemi brání zavést euro, je příliš špatný stav veřejných financí.

Reklama

Související témata:

Související články

Kalousek chce přijetí eura v roce 2012

Ministr financí Miroslav Kalousek bude prosazovat přijetí eura od 1. ledna 2012. Ministr to uvedl na Žofínském finančním fóru. Termín se Kalousek bude snažit...

Malta a Kypr zavedou euro už příští rok

Z mapy Evropské unie zmizí další dvě národní měny: maltská lira a kyperská libra. Evropská komise totiž ve středu navrhla, aby Malta a Kypr přijaly od 1. ledna...

Výběr článků

Načítám