Hlavní obsah

Slovensko chce zavést systém podobný českým sKartám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovensko plánuje zřídit občanům zvláštní účty s platební kartou, na který by obyvatelé země dostávali sociální dávky a jiné příspěvky. Zřízením centrálního registru chce stát kromě jiného získat přehled o platbách, které posílá občanům, informovalo ministerstvo financí.

Foto: Profimedia.cz

V ČR byly sKarty zrušeny, na Slovensku je chtějí zavádět.

Článek

Podobný systém sociálních karet rozběhlo v minulosti Česko, po kritice byl tento způsob vyplácení dávek pomocí sKaret ovšem zrušen.

Záměr slovenského projektu počítá s tím, že na státní účet, takzvanou elektronickou peněženku, by Slováci dostávali nejen sociální dávky, ale také důchod, nemocenskou, stipendia nebo přeplatky na daních. Peníze z tohoto účtu by si jeho majitel mohl vybrat pomocí platební karty nebo jistou částku převést na svůj účet v komerční bance.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Od nového systému vyplácení státních dávek si slovenské ministerstvo financí slibuje také úsporu nákladů, protože v současnosti se značný podíl těchto plateb uskutečňuje v hotovosti. Ministerstvo zvažuje, že projekt realizuje ve spolupráci se státní Slovenskou poštou, která má na pětimiliónovém Slovensku zhruba 1500 poboček.

Financování chtějí získat z eurofondů

Zvláštní účet ve státní pokladně, která na Slovensku realizuje finanční operace státu, má v současnosti každý podnikatel. Na tyto účty firmy a živnostníci pouze platí daně, konto neslouží k jiným bezhotovostním transakcím.

Přesný termín zavedení státního účtu pro občany zatím nebyl stanoven. Přípravu systému, který si vyžádá například investice do informačních technologií, chtějí Slováci pokrýt z evropských fondů.

Chystaný slovenský projekt vyplácení dávek nebude novinkou. Podobný systém fungoval v Česku, kde ho stát realizoval ve spolupráci s Českou spořitelnou. Sociální karty, s nimiž si měli Češi vybírat dávky z bankomatů, ale přestaly fungovat na konci dubna. V reakci na kritiku od politiků, odborů nebo ombudsmana Česko sKarty po zhruba roce a půl fungování totiž zrušilo. Původně se počítalo s tím, že spořitelna bude sociální karty provozovat do roku 2024.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám