Hlavní obsah

Slovenská vláda vybrala pro prodej energetiky italský Enel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenská vláda ve středu rozhodla, že o prodeji většinového podílu ve Slovenských elektrárnách zahájí exkluzivní jednání s italskou firmou Enel. Italská společnost nabídla za 66procentní podíl 840 miliónů eur.

Foto: Jiří Smutný

Z loňského vyhodnocení v konferenčním sále MZK (ředitel MZK zcela vlevo)

Článek

Vláda tak souhlasila s výběrem ministra hospodářství Pavla Ruska i privatizačního poradce PricewaterhouseCoopers. Podle ministra se obě strany musejí dohodnout do 21. listopadu, jak to stanovily podmínky tendru.

"Hledali jsme silného strategického partnera, finančně stabilizovaného, který SE vrátí kapacity. Jsem přesvědčen, že společnost Enel dokáže zajistit dostatek zdrojů na realizaci investičního projektu," řekl Rusko.

Ministr také zdůraznil, že italská společnost byla jediným zájemcem, který bude v době předpokládaného podpisu privatizační smlouvy většinově v soukromých rukou. Rusko potvrdil, že vláda tak vyhověla požadavku dvou koaličních stran, které měly výhrady vůči prodeji elektráren podniku kontrolovaného státem.

Ruskovi se nelíbily tlaky ČEZu

S myšlenkou na získání slovenské energetiky se tak bude muset rozloučit česká společnost ČEZ, která se o podíl také ucházela. V soutěži však skončila druhá. Rusko si navíc stěžoval, že ČEZ až nepřirozeně na výsledek soutěže tlačil.

"Je nestandardní, když jeden z uchazečů (ČEZ) svolá v průběhu rozhodování tiskovou konferenci a odkáže z Prahy, co má Bratislava dělat," řekl na konci uplynulého týdne Rusko. ČEZ totiž chtěl, aby s ním slovenská strana o prodeji i přes první neúspěch jednala.

ČEZ nabídl za podíl 690 miliónů eur. Po neúspěchu na Slovensku se pokouší uspět na Balkáně. Získal už podíl v bulharské distribuční síti a chystá se podat závaznou nabídku na koupi rumunských elektráren. Země prodává čtvrtinu ve firmách Electrica Oltenia a Electrica Moldova, počítá s tím, že vítěz navýší kapitál ve firmě tak, aby si zvýšil podíl na 51 procent.

Reklama

Související články

Slovenské elektrárny má získat italský Enel

Privatizační komise v pátek určila italskou společnost Enel s nabídkou 840 miliónů eur (zhruba 33,6 miliardy slovenských korun) za vítěze soutěže o privatizaci...

Výběr článků

Načítám