Hlavní obsah

Šance ČEZu získat SE jsou mizivé, vláda bude jednat o Enelu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenská vláda bude příští týden rozhodovat o tom, zda prodá většinový podíl ve Slovenských elektrárnách italské firmě Enel. Prodat 66 procentní podíl navrhl v pátek ministr hospodářství Pavol Rusko.

Foto: Jan Řehounek

Některé plakáty jsou bezesporu uměleckými díly.

Článek

"Hledali jsme silného strategického partnera, finančně stabilizovaného, který SE vrátí kapacity. Jsem přesvědčen, že společnost Enel dokáže zajistit dostatek zdrojů na realizaci investičního projektu," řekl Rusko.

O podíl se ucházela i česká energetická společnost ČEZ. Mezi nabídkami ale skončila u privatizačního poradce, společnosti PricewaterhouseCoopers, druhá. Nabízela 690 miliónů eur, vítězný Enel nabídl 840 miliónů.

Enel nyní z většiny patří státu, než ale bude smlouva podepsána, jeho většina už bude v soukromých rukou. To byl také jeden z hlavních požadavků některých slovenských politiků. ČEZ ani třetí zájemce, ruský Inter RAO tuto podmínku nesplňují. Česká společnost i přesto doufala, že i přes druhé místo u poradce nakonec uspěje. Její šance ale nyní výrazně klesly.

Kdo koho chce koupit

Rusko navíc ČEZ kritizoval.  Rusko na tiskové konferenci uvedl: "Je nestandardní, když jeden z uchazečů (ČEZ) svolá v průběhu rozhodování tiskovou konferenci a odkáže z Prahy, co má Bratislava dělat". ČEZ totiž chtěl, aby s ním slovenská strana o prodeji i přes první neúspěch jednala.

Podle Ruska by se v budoucnu situace mohla obrátit a tamní elektrárny by získaly podíl v ČEZu. "Výběrem společnosti Enel se vytváří prostor pro realizaci zájmu SE o získání ČEZ," uvedl Rusko.

Zájem o Rumunsko

Česká firma tak veškeré své síly soustředí na balkánské země. Už v červnu získala třetinový podíl v bulharské distribuční síti, příští týden předloží konečnou nabídku na privatizaci rumunské distribuční sítě.

Země prodává čtvrtinu ve firmách Electrica Oltenia a Electrica Moldova, počítá s tím, že vítěz navýší kapitál ve firmě tak, aby si zvýšil podíl na 51 procent.

Slovenské elektrárny

Společnost kontroluje přes 85 procent výroby elektřiny na Slovensku. Provozuje tři jaderné a dvě tepelné elektrárny a 34 vodních energetických zdrojů.

V pololetí firmě klesl čistý zisk na 2,29 miliardy slovenských korun z 3,55 miliardy slovenských korun za stejné období loňska. Celkové tržby elektráren se v pololetí meziročně snížily o sedm procent na 27,33 miliardy korun.

Kromě ČEZu chce rumunskou síť i řecká firma Public Power Corporation, německý E.ON, španělská Union Fenosa International a americká AES.

Reklama

Související články

Slovenské elektrárny má získat italský Enel

Privatizační komise v pátek určila italskou společnost Enel s nabídkou 840 miliónů eur (zhruba 33,6 miliardy slovenských korun) za vítěze soutěže o privatizaci...

Výběr článků

Načítám