Hlavní obsah

Skvělá zpráva pro rodiny cestujících, napsala eurokomisařka po únosu dvou pasažérů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to skvělá zpráva pro rodiny a přátele cestujících na palubě. Tak se vyjádřila evropská komisařka pro dopravu Adina Valeanová poté, co letadlo Ryanair po vynuceném přistání vzlétlo z běloruského Minsku. V tu chvíli se přitom už na sítích objevila informace, že tamní úřady z letu z Atén do Vilniusu unesly blogera Ramana Prataseviče a jeho přítelkyni.

Foto: Novinky

„Let Ryanairu právě vyrazil z Minsku do Vilniusu. Skvělá zpráva pro všechny, zejména pro rodiny a přátele lidí na palubě,” napsala komisařka na Twitteru.

Článek

„Let Ryanairu právě vyrazil z Minsku do Vilniusu. Skvělá zpráva pro všechny, zejména pro rodiny a přátele lidí na palubě,” napsala komisařka na Twitteru.

Její prohlášení však zcela neodpovídalo v té době už známým okolnostem. Fingovaný bezpečnostní incident totiž běloruské úřady využily k zadržení opozičního bloggera Ramana Prataseviče. Později vyšlo najevo, že režim zřejmě zadržel i jeho přítelkyni.

EU by mohla běloruským letadlům zavřít svá letiště, řekl Kulhánek

Domácí

Většina reakcí uživatelů Twitteru poukazovala na naprostou nevhodnost komisařčina komentáře.

Mluvčí Evropské komise pro oblast dopravy Stefan De Keersmaecker odmítl odpovědět na dotaz Novinek, zda se komisařka za své necitlivé poznámky omluví, případně zda vyvodí důsledky pro své další působení v evropské exekutivě.

„Komisařka Valeanová dala svoji pozici najevo poměrně jasně, když odsoudila skandální čin běloruských úřadů a vyzvala k propuštění Ramana Prataseviče,” sdělil mluvčí Novinkám.

Keersmaecker přidal k odpovědi odkaz na tweet z pondělního rána, v němž už komisařka výrazně změnila tón: „Únos letadla Ryanairu je skandální. Bezpečnost a integrita všech občanů na palubě našich aerolinií je zcela zásadní a představuje fundamentální princip mezinárodních konvencí. Raman Pratasevič musí být okamžitě propuštěn.”

EU doporučila nelétat přes Bělorusko. Na palubě boeingu Ryanairu byli i agenti KGB

Evropa

O svých původních poznámkách se komisařka již nezmínila a neomluvila se za ně.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová uvedla, že ti, kdo stojí za únosem letadla, musejí být potrestáni sankcemi a Pratasevič musí být okamžitě propuštěn.

K odklonu letu Ryanairu z řeckých Atén do litevského Vilniusu došlo v neděli odpoledne. Letu zbývalo několik minut k překročení hranic mezi Běloruskem a Litvou.

Bělorusko hrozilo pilotům boeingu Ryanairu sestřelením, přistání nařídil sám Lukašenko

Evropa

Let doprovázela na rozkaz běloruského vůdce Alexandra Lukašenka bojová stíhačka. Letadlu podle všeho režim hrozil sestřelením. Oficiální záminkou pro odklon bylo nahlášení výbušniny na palubě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám