Hlavní obsah

EU by mohla běloruským letadlům zavřít svá letiště, řekl Kulhánek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Šéf české diplomacie Jakub Kulhánek (ČSSD) v pondělí uvedl, že postup Běloruska je nepřijatelný. Země v neděli přinutila letadlo společnosti Ryanair na trase z Atén do litevského Vilniusu přistát v Minsku, aby mohla zatknout opozičního aktivistu Ramana Prataseviče a jeho přítelkyni. Podle Kulhánka EU jedná o společné reakci.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Letadlo odkloněné běloruským prezidentem do Minsku přistálo ve Vilniusu

Článek

„Postup Běloruska je neakceptovatelný, budeme na něj dále reagovat. Bude to předmětem jednání Evropské rady, a to dnes a zítra. Já o tom také ve středu a ve čtvrtek budu hovořit na neformálním jednání ministrů,“ uvedl v pondělí ministr zahraničí.

Podle něj musí Evropa vyslat jasný signál, že postup Běloruska je naprosto nepřijatelný. „Je v rozporu s mezinárodním právem. Bělorusko si musí uvědomit, že toto chování je naprosto nepřípustné,“ doplnil.

Letecké pirátství, reaguje Ryanair na nucené přistání svého boeingu v Minsku

Ekonomika

Česká republika bude podle něj trvat na důkladném mezinárodním vyšetření incidentu, který podle ministerstva ohrozil životy pasažérů a posádky a který běloruské orgány zneužily k pronásledování jednoho ze svých kritiků. „Všechny reakce bude koordinovat na nejvyšší úrovni se svými partnery v Evropské unii,” uvedlo ministerstvo.

Odvetné kroky

Konkrétně by pak mohlo podle Kulhánka dojít například k tomu, že by běloruský letecký dopravce nemohl využívat evropská letiště. „Evropské aerolinky by také nemusely využívat běloruský letecký prostor,“ řekl ministr.

Ve hře je i postup vůči konkrétním osobám, které tuto situaci zavinily.

Již dopoledne pak přednesl náměstek ministr zahraničí běloruskému velvyslanci Valeriji Kurdjukovovi důrazný protest v souvislosti s vážným podezřením z porušení mezinárodního práva v letectví. Vyzval též k okamžitému propuštění Prataseviče a jeho přítelkyně. Opozičnímu aktivistovi podle ruských médií hrozí 15 let vězení za pořádání masových nepokojů, i když sám blogger uvádí, že mu hrozí trest smrti.

Vysoký představitel EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Josep Borrell vydal podle MZV k případu odsuzující prohlášení jménem EU. V pondělí se budou případem zabývat také premiéři a prezidenti zemí EU na summitu v Bruselu.

Bělorusko hrozilo pilotům boeingu Ryanairu sestřelením, přistání nařídil sám Lukašenko

Evropa

Záležitost ostře kritizovaly již také Spojené státy, Severoatlantická aliance (NATO), Británie, Francie, Německo či Polsko. Někteří čeští opoziční politici hovoří o aktu státního terorismu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám