Hlavní obsah

Silná koruna zpomaluje ekonomiku

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Tuzemská ekonomika rostla ve druhém čtvrtletí o 4,5 procenta. Oproti prvním třem měsíců letošního roku jde o výrazné zpomalení. Vyplývá to ze čtvrtečních předběžných údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Podle analytiků za zpomalením stojí zejména silná koruna.

Článek

„Ekonomika brzdí rychleji, než se čekalo. K fiskálnímu balíčku, který zpomalil růst české ekonomiky v prvním čtvrtletí na nově uváděných 5,1 procenta meziročně se ve druhém čtvrtletí podepsala silná koruna a slábnoucí poptávka v zahraničí,“ komentovala analytička Raiffeisenbank Helena Horská.

Již v prvním čtvrtletí ekonomika zpomalila, když vzrostla tempem 5,1 procenta. Oproti konci loňského roku šlo o více než jednoprocentní pokles.

Podle Horské lze i v následujících měsících očekávat zpomalení růst tuzemské ekonomiky. Na konci roku by se HDP měl dost ke třem procentům. „Pro korunu je to negativní zpráva a dá se očekávat i pokles výnosů v reakci na nečekaně slabé číslo o HDP,“ uzavřela analytička.

Před časem snížila Česká národní banka odhad celkového letošního HDP ze 4,7 na 4,1 procenta. Příští rok by tuzemská ekonomika měla růstem tempem 3,6 procenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám