Hlavní obsah

Siemens po aféře s turbínami na Krymu omezuje aktivity v Rusku

Novinky, ČTK, bož

Německý průmyslový koncern Siemens odejde z ruského společného podniku Interautomatika a pozastaví dodávky zařízení pro elektrárny ruským státním společnostem. Firma tak reaguje na skandál, kdy měl ruský Technopromexport převézt na Krym dvě ze čtyř plynových turbín, které jí Siemens dodal. Tím mělo dojít k porušení kontraktu se Siemensem i k porušení embarga EU.

Foto: Stefanie Loos, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Siemens na základě kontraktu s podnikem Technopromexport dodal čtyři plynové turbíny pro elektrárnu v jihoruské Tamani. Ruská společnost Technopromexport však podle původního tvrzení Siemensu dvě ze čtyř turbín převezla na Krym. [celá zpráva]

V pátečním sdělení pak německý koncern uvedl, že podle jeho informací se na Krym dostaly všechny čtyři turbíny. Podle zdrojů agentury Reuters se na instalaci turbín na Krymu podílel právě společný podnik Interautomatika.

„Tento vývoj představuje očividné porušení dodavatelských kontraktů Siemensu, důvěry a regulace EU,” uvedla v pátek německá firma. „Siemens se zcela zbaví svého menšinového podílu v ruské společnosti Interautomatika,” dodala.

Soběstačný Krym

Podle ruské vlády byly turbíny vyrobeny v Rusku z ruských dílů. Sám Technopromexport pak připustil, že je získal ze zahraničí, ale uvedl, že je následně modernizovali ruští specialisté. Od koho turbíny koupil a kdo je předělal, ruský podnik neupřesnil.

Kreml plánuje na ukrajinském Krymu výstavbu elektráren, které mají zajistit, aby byl  energeticky soběstačný. Rusko ukrajinský poloostrov obsadilo v roce 2014, formálně anexi završilo po sporném referendu. Ukrajina a spolu s ní většina států OSN tento krok neuznává.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám