Hlavní obsah

Se zdražováním nafty se svezl i benzin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen nafta, ale i benzin. Na totemech některých čerpacích stanic se v úterý výrazněji přepisovaly také ceny u Naturalu 95, zvýšení spotřební daně se přitom týkalo pouze dieselu. Podle analytika společnosti XTB Jiřího Tylečka je ale zdražení opodstatněné a koreluje s razantním červencovým nárůstem cen paliv na burze.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ceník pohonných hmot na čerpací stanici Benzina v pražských Holešovicích v úterý 1. srpna 2023

Článek

Podle dat společnosti CCS se průměrná cena benzinu v Česku v úterý vyšplhala na 38,07 Kč za litr, což je oproti předchozímu dni zdražení o 18 haléřů. Nejedná se tedy o tak razantní mezidenní skok jako v případě nafty, jež v průměru zdražila o 71 haléřů, potvrdil se však trend postupného zdražování v posledních týdnech.

Například rodinný podnik Tank ONO, který je dlouhodobě známý tím, že razí politiku nízkých marží, v úterý odpoledne zdražil benzin o rovnou korunu. V případě nafty firma zvedla cenu po navýšení spotřební daně o rovné dvě koruny.

Na některých čerpacích stanicích je pak cena benzinu takřka o tři koruny vyšší, než je její celorepublikový průměr. Například v Praze na Chodově (MOL), v Hostivaři (OMV) nebo v Záběhlicích (Benzina) cena ve středu přesáhla čtyřicetikorunovou hranici a litr Naturalu 95 se tam prodával za 40,90 Kč, ukazují data na serveru mbenzin.cz.

Cenový skok u nafty o 71 haléřů za den je největší od loňského října

Ekonomika

I když někteří obchodníci mohli využít zvýšení spotřební daně na naftu k navýšení svých marží také u benzinu, tak primárním důvodem je podle Tylečka situace na globálních trzích s palivy, kde od začátku letních prázdnin nabraly ceny vzestupnou tendenci.

„Ceny benzinu i dieselu na burze v Rotterdamu v posledních týdnech výrazně rostou. Jen během července zdražil diesel o takřka 27 procent a benzin o 17 procent. K podobně vysokému nárůstu ceny došlo naposledy na přelomu roku. Zvýšení spotřební daně na naftu jistě část obchodníků využila k nárůstu marží, nicméně situace na trzích v současnosti opodstatňuje vysoký růst cen na čerpacích stanicích i bez vlivu daně,“ řekl Tyleček Novinkám.

„Pokud se podíváme na růst cen dle CCS, tak diesel od úterka zdražil o 71 haléřů a benzin o 18 haléřů. Mně tento poměr dává smysl a nemyslím si, že by docházelo k nějakému hromadnému ‚okrádání‘ českých řidičů,“ dodal.

Řidiči si připlatí ještě víc

A jak se budou ceny na benzinkách vyvíjet v nadcházejících týdnech? Vrchol řidiče teprve čeká, podotkl Tyleček. „Nárůst cen paliv už byl značný a už nemůže bez nových fundamentů dlouho pokračovat. Dá se očekávat určitá korekce na globálních trzích, ovšem nemalý nárůst cen na čerpacích stanicích ještě můžeme v první polovině srpna kvůli postupnému propisování cen do maloobchodu očekávat,“ vysvětlil analytik.

Průměrná cena benzinu by se podle něj mohla v polovině srpna pohybovat kolem 39 korun za litr, v případě nafty by se pak měla blížit 36 korunám za litr. „Samozřejmě bude záviset na dalším dění na trzích s palivy, a předpověď tak nemusí být vypovídající,“ dodal.

Čerpací stanice skokově zdražily naftu. Některé i o více než dvě koruny na litr

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám