Hlavní obsah

Čerpací stanice skokově zdražily naftu. Některé i o více než dvě koruny na litr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od úterý platí řidiči na čerpacích stanicích za naftu výrazně více, na některých místech v Praze dokonce až o dvě koruny na litr. Za skokový nárůst v ceně může zvýšení spotřební daně o 1,50 koruny na litr. Daň byla od loňského června o půldruhou korunu snížena, aby v době vysokých cen pohonných hmot ulevila zejména dopravcům.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Ceny nafty a benzínu na čerpací stanci Mol v Kunraticích, 1. 8. 2023

Článek

V pondělí byla v Česku průměrná cena litru nafty 33,24 Kč, ukazují data společnosti CCS. V úterý ale na mnoha totemech čerpacích stanic došlo k podstatným změnám.

Například na čerpací stanici EuroOil v Praze 3 na Žižkově řidiči natankují diesel za 35,70 Kč/l, ještě v pondělí to bylo „jen“ 33,50 Kč/l. Jedná se tak o nárůst o 2,20 Kč/l.

Podle archivu cen Čepro, pod kterou síť EuroOil spadá, stál litr motorové nafty v sobotu 32,92 koruny s DPH, v úterý to bylo 34,73 koruny za litr. Zdražily také další čerpací stanice v Praze, například ČSAD Praha Florenc zvedla cenu nafty o 1,40 koruny na 34,90 koruny za litr.

Nafta od úterý zdraží, prezident podepsal novelu

Domácí

Mluvčí sítě čerpacích stanic MOL Martin Pavlíček uvedl, že jejich stanice v úterý také přecenily naftu. „Důvodem byl nejen návrat daně na úroveň z roku 2022, ale i v posledních týdnech zaznamenaný výrazný nárůst nákupní ceny,“ řekl. V pondělí podle něj zaznamenali zvýšený zájem o čerpání pohonných hmot. „Měli jsme ale dostatečné zásoby, a tak jsme zájem odbavili bez problémů,“ dodal.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Ceny nafty a benzínu na čerpací stanci Shell na Chodově, 1. 8. 2023

Na benzince MOL v pražských Kunraticích stál v úterý litr nafty 37,70 Kč, stejnou cenu hlásily také totemy čerpací stanice Shell na Chodově.

Mimo Prahu se objevují ale ceny nižší. Například u Mol ve Slaném se nafta v úterý prodávala za 34,70.

Foto: Dana Hurai, Novinky

Cena nafty 1. srpna 2023 u benzinky Mol ve Slaném

O rovné dvě koruny na litr zdražil také rodinný podnik Tank ONO, který je dlouhodobě známý tím, že razí politiku nízkých marží. Litr nafty tam zákazníci ještě dopoledne pořídili za 31,50 Kč, odpoledne už za 33,50 Kč.

„Bude to zdražení o dvě koruny, protože mimo zvýšení spotřební daně stoupají neskutečně i ceny na burzách,“ řekl spolumajitel podniku Jiří Ondra.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Čerpací stanice Tank ONO v Jihlavě na snímku z dopoledne 1. srpna 2023. Ve stejný den odpoledne už byla cena dieselu o dvě koruny vyšší.

Čtyři miliardy do rozpočtu

Snížená spotřební daň měla původně platit až do konce roku, kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) ale nakonec i díky tomu, že ceny jsou dlouhodobě stabilní, rozhodl o jejím ukončení už k 1. srpnu, což má do státní kasy přinést zhruba čtyři miliardy korun navíc.

I po návratu výše spotřební daně na předchozí úroveň zůstává cena nafty v Česku nižší nebo srovnatelná s okolními státy. „Nafta je v Česku o 1,20 Kč levnější než v Polsku, o 2,90 Kč než na Slovensku, o 4,80 Kč než v Rakousku a o 7,20 Kč než v Německu. I po vrácení daně na původní úroveň budeme mít daň nižší než průměr EU,“ napsal v úterý ráno na Twitteru ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Foto: Václav Šálek, ČTK

Čerpací stanice na dálnici D2 u Ladné na Břeclavsku na snímku z 1. srpna 2023

Foto: David Taneček, ČTK

Samoobslužná čerpací stanice Benzina Expres v Hradci Králové na snímku z 1. srpna 2023

Benzin a nafta v minulém týdnu dál zdražovaly

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám