Hlavní obsah

Schváleno. Česko peníze z Evropské unie dostane

BRUSEL

Evropská komise v pátek schválila český plán na čerpání peněz z Evropské unie pro roky 2007 až 2013 zvaný Národní strategický referenční rámec (NSRR). ČR může v příštích letech ze strukturálních fondů EU čerpat celkem 26,7 miliardy eur, tedy asi 750 miliard Kč.

Článek

Vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek (KDU-ČSL) v Bruselu přijal z rukou eurokomisařky pro regionální rozvoj Danuty Hübnerové finální rozhodnutí. Peníze zatím ČR ale nedostane.

Před čerpáním peněz je nutné, aby komise schválila i jednotlivé české operační programy, kterých je celkem 24. První z nich však budou pravděpodobně schváleny na přelomu září a října, poslední možná až v příštím roce, přestože komise chce veškerá jednání s Čechy ukončit do konce letošního roku.

Nejdříve se finančních prostředků dočkají zřejmě zájemci o peníze z Evropského sociálního fondu. Prostředky z něj jsou určeny především na inovace, vědu a výzkum a podporu zaměstnanosti. Jako jeden z posledních bude zřejmě schválen operační program technická pomoc, z něhož budou mimo jiné placeni úředníci, které stát přijme pro zajištění čerpání.

ČR nebyla jedinou členskou zemí, která neměla NSRR potvrzený. Komise musí mezi jinými dokončit tento rámec v případě Finska, Estonska, Belgie či Lucemburska. Nicméně u většiny těchto zemí se již budou schvalovat společně s rámcem i operační programy.

Čunek čelil kvůli dotacím kritice

Vicepremiér Čunek v posledních měsících čelil tvrdé kritice, že čerpání ještě nezajistil. Brusel Čunkovi vytýkal, že jeho ministerstvo opakovaně podcenilo svoji roli národního koordinátora a nezajistilo například dostatek úředníků pro schvalování projektů a rozdělování evropských peněz. Komisi také vadily nejasnost pravidel a komplikovanost celého systému čerpání.

Ministra kritizovala i opozice. Předseda ČSSD Jiří Paroubek v dubnu uvedl, že protože se vicepremiér musí věnovat své korupční kauze, nemá čas řešit agendu ministerstva.

Čunek je obviněn z převzetí půlmiliónového úplatku v roce 2002, kdy byl starostou Vsetína. [celá zpráva]

Paroubek tvrdí, že na vině je také personální politika vlády, při "noci dlouhých nožů" se podle něj rozvrátila na ministerstvech pracoviště pro strukturální fondy. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám