Hlavní obsah

Sauny zdražily o pětinu. A od ledna mohou ceny zvednout znovu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stále populárnější saunování je také čím dál dražší. Aktuálně je průměrné vstupné proti loňsku takřka o pětinu dražší, když jeden vstup stojí podle portálu Slevomat v průměru 400 korun. Někteří provozovatelé nevylučují další zdražení po Novém roce. Přesto zájem lidí neopadá, právě naopak.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Poptávka roste každý rok, což vidíme i na naší návštěvnosti. Letošní dlouhé léto nebylo úplně ideální pro saunové světy, přesto stále víc lidí objevuje výhody saunování i v teplejším počasí, takže i naše výsledky jsou v porovnáním s minulými roky lepší,“ řekl Právu provozní ředitel společnosti Saunia Jaroslav Zonyga.

Výsledkům v letních měsících pomohl také už přes rok otevřený termální bazén v Karlových Varech.

Základní vstup u Saunie stojí 399 korun, proti loňskému roku je to zhruba o 20 procent více a od posledního zdražení zkraje roku deset procent navíc.

Inflace stoupla na 8,5 procenta, následovat má prudký pokles

Ekonomika

I podle dat největšího tuzemského zážitkového a cestovatelského portálu Slevomat rok od roku přibývá těch, kdo utrácejí za wellness služby a pobyty. Za září a říjen vzrostly meziroční útraty v tomto segmentu o 30 procent.

Ceny vstupného do sauny - podobně jako do bazénů - se napříč republikou poměrně výrazně liší.

V plzeňském bazénu na Slovanech se platí za hodinu v sauně 120 korun, dvě hodiny vyjdou na 160 Kč. Kapacita sauny je třicet osob.

„Zájem se zvyšuje, tvoří se fronty, lidé si dělají i pořadníky. Šance, že se dostanete ve frekventovaných časech dovnitř hned po příchodu, není moc velká,“ řekl Právu Tomáš Kotora, ředitel Plaveckého areálu města Plzně.

Na větší obsazenosti se podílejí i cizinci, především Ukrajinci. „Tam má saunování větší tradici,“ poznamenal Kotora.

Také návštěvnost Saunového světa Aquapalace meziročně stoupla zhruba o desetinu. Podle generální ředitelky Vladany Horákové trend růstu pokračuje od covidu. Lidé do sebe víc investují, aktivně odpočívají a posilují imunitu.

Celodenní vstup do Saunového světa s devatenácti různými saunami a ohřívárnami stojí dospělého 1149 korun. V ceně je zahrnuta i návštěva bazénů přilehlého vodního světa.

Úprava daně u vstupenky

Po Novém roce sauny mnohde znovu zdraží, většinou ale už ne o tolik. Důvodem jsou daňové změny plynoucí z konsolidačního balíčku.

„Zdražování z důvodu cen energií neplánujeme, máme na příští rok nakoupenou energii za výhodné ceny. Zdražení se ale odehraje z důvodu změn DPH právě na vstup do saun. Což je paradox, když právě saunování by mělo být vnímáno jako prevence,“ sdělila Horáková.

Ani podle Zonygy nebude očekávané zdražení elektřiny od ledna hlavním důvodem případného dalšího navýšení vstupného, neboť energie tvoří jen menší část jejich nákladů.

DPH na vstup do sauny, stejně jako do fitness centra a bazénu, od Nového roku vzroste ze současných 10 na 12 procent, což bude nová snížená sazba. Pokud by provozovatel sauny i po změně DPH chtěl zachovat dosavadní cenu vstupného, bude to pro něj znamenat v praxi propad tržeb o dvě procenta.

Zvýšení daní prošlo Senátem

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám