Hlavní obsah

Saúdský princ prodal hotelový řetězec Mövenpick Francouzům

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzská skupina AccorHotels se dohodla se saúdskoarabskou Kingdom Holding Company prince Al-Valída bin Talála, že od ní odkoupí švýcarskou společnost Mövenpick Hotels & Resorts za 428 miliónů eur (10,9 miliardy korun). Uvedl to list Financial Times.

Foto: Fahad Shadeed, Reuters

Princ a miliardář Valíd bin Talál, který vlastní 95procentní podíl v Kingdom Holding.

Článek

Kingdom Holding vstoupila do Mövenpick Hotels před dvěma desetiletími. V posledních letech se zbavuje svých podílů v hotelových společnostech. Například letos už odprodala svůj podíl v bejrútském hotelu Four Seasons za více než sto miliónů dolarů.

Skupinu Kingdom ovládá saúdský magnát a princ Al-Valíd bin Talál, který byl mezi stovkami zadržených při zářijových protikorupčních raziích, které nařídil korunní princ Mohammed bin Salmán. Množství zadržených se výměnou za propuštění zbavila části majetku, poznamenal Financial Times. Al-Valíd od propuštění trvá na své nevině.

„Díky připojení k naší skupině bude (Mövenpick) těžit z výkonosti AccorHotels, zejména pokud jde o distribuci, budování důvěry a o vývoj,“ nechal se slyšet generální ředitel AccorHotels Sebastien Bazin. Akvizicí Mövenpicku si podle něj AccorHotels upevní vůdčí postavení na evropském trhu a podpoří růst na Blízkém východě, v Africe, Asii a Tichomoří.

Kingdom Holding zároveň drží menšinový podíl AccorHotels. Mövenpick Hotels & Resorts funguje ve 27 zemích, provozuje 84 hotelů s více než 20 tisíci pokojů. Má silnou pozici především v Evropě a na Blízkém východě. Do roku 2021 plánuje otevření více než 42 dalších hotelů.

Reklama

Výběr článků

Načítám