Hlavní obsah

Rychlé snižování úrokových sazeb se nechystá. Michl v srpnu navrhne jejich ponechání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový guvernér České národní banky (ČNB) Aleš Michl poté, co ho prezident Miloš Zeman jmenoval do funkce, oznámil, že na prvním zasedání bankovní rady v srpnu navrhne ponechání stávajících úrokových sazeb. V roli guvernéra centrální banky Michl nahradí Jiřího Rusnoka, kterému končí druhý mandát a nemůže být znovu jmenován.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Nový guvernér České národní banky Aleš Michl (vpravo) vedle stávajícího guvernéra Jiřího Rusnoka, který ve funkci skončí na konci června.

Článek

„Od července, kdy budu vést bankovní radu, očekávám, že inflace bude stále rekordně vysoká. Bude kolem 15 procent. Hlavní cíl bude navrátit inflaci na dvě procenta. Předpokládám, že to bude trvat dva roky,“ řekl v úvodu Michl.

Nový guvernér ČNB označil inflaci z větší části za nákladovou, která je dovezena hlavně přes dražší ceny energií, přičemž zvyšování úrokových sazeb ji příliš nesnižuje.

Zeman jmenoval Aleše Michla guvernérem České národní banky

Ekonomika

Michl se s „jestřábí“ měnovou politikou Rusnoka neztotožňoval a společně s dalším členem bankovní rady Oldřichem Dědkem byli při hlasování o navyšování sazeb opakovaně jako jediní proti.

K okamžitému snižování sazeb ale pod jeho vedením nedojde. „Od července předpokládám, že úrokové sazby již budou na nějaké úrovni. Předpokládám, že budou dostatečné k tomu, aby krotily případnou poptávkovou inflaci, pokud by nastala, a předpokládám, že navrhnu na prvním zasedání, které povedu v létě, stabilitu úrokových sazeb po určitou dobu,“ oznámil.

Přehled dosavadních guvernérů ČNB:
Josef Tošovský, leden 1993 – listopad 2000
Zdeněk Tůma, prosinec 2000 – červen 2010
Miroslav Singer, červenec 2010 – červen 2016
Jiří Rusnok, červenec 2016 – červen 2022
Aleš Michl, od července 2022

Další výrazný růst úrokové sazby. ČNB ji navýšila už na 5,75 procenta

Ekonomika

Michl dále naznačil, že v boji s inflací je třeba i podporovat vládu. „Ke snížení inflace je strašně důležité podpořit vládu ve snižování deficitu veřejných financí, protože menší míra zadlužování znamená i menší míru růstu množství peněz v oběhu a to znamená i menší inflaci v budoucnu,” dodal.

Michl v minulosti působil v Raiffeisenbank a byl externím poradcem někdejšího premiéra Andreje Babiše (ANO). Členem bankovní rady ČNB je od konce roku 2018.

Šestiletý mandát guvernéra ČNB převezme po Rusnokovi od 1. července.

Reklama

Výběr článků

Načítám