Hlavní obsah

Ryanair si objednal 150 letadel Boeing 737 MAX, na dalších 150 má opci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Irské aerolinky Ryanair si objednaly 150 letadel Boeing 737 MAX 10, na dalších 150 těchto letadel si vzaly opci. S odkazem na oznámení obou firem o tom v úterý informovala agentura Reuters. Jde o jednu z největších zakázek na nákup letadel. Celková katalogová cena činí více než 40 miliard dolarů (854 miliard Kč), aerolinky ale běžně dostávají velké množstevní slevy.

Foto: Peter Cziborra, Reuters

Letadlo Boeing 737 MAX (ilustrační foto).

Článek

Dodání letadel je naplánováno mezi lety 2027 až 2033. Zakázka je největší, jakou kdy irská firma zadala na nákup výrobků ze Spojených států, uvedl Ryanair. Vzhledem k rozsahu objednávky se bude transakcí zabývat i valná hromada aerolinek plánovaná na 14. září.

„Partnerství Boeingu a Ryanairu je jedním z nejproduktivnějších v historii komerční letecké dopravy a umožňuje oběma společnostem uspět a rozšířit cenově dostupné cestování pro stovky milionů lidí,“ řekl prezident a generální ředitel společnosti Boeing Dave Calhoun.

„Téměř čtvrt století od okamžiku, co naše firmy podepsaly první přímý nákup letadel, tato přelomová dohoda naše partnerství ještě více posílí,“ dodal v tiskové zprávě.

Boeing 737 MAX 10 je větší verzí původního letadla 737 MAX a zároveň je úspornější. Kapacita činí podle konfigurace až 228 sedadel, což je o 21 procent více než starší verze 737 NG. Ryanair uvedl, že zakázkou reaguje na růst poptávky po cestování letadlem a že díky tomu vytvoří do budoucna více než 10 000 dobře placených pracovních míst - pro piloty, palubní posádky či mechaniky.

Ryanair je největším nízkonákladovým leteckým přepravcem v Evropě a Boeing je jeho exkluzivním dodavatelem letadel. Firmy se poslední zhruba rok a půl přely o ceny letounů, spory vyřešily až teď.

Aerolinky zavtipkovaly na účet pasažéra, který kritizoval jejich služby

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám