Hlavní obsah

Růst globální ekonomiky letos zrychlí na 3,5 procenta, předpovídá měnový fond

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tempo růstu globální ekonomiky v letošním roce zrychlí na 3,5 procenta, oproti loňským 3,1 procenta. V úterý to uvedl Mezinárodní měnový fond (MMF). V příštím roce počítá s dalším zrychlením na 3,6 procenta. Rychleji porostou vyspělé i rozvíjející se ekonomiky, zejména díky růstu výrobního sektoru, obchodu a investic.

Foto: Jacky Naegelen, Reuters

Ředitelka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová

Článek

Aktuální výhled na letošní rok je příznivější než ten z loňského října, kdy fond očekával zrychlení tempa růstu globální ekonomiky na 3,4 procenta.

Pouze mírně v porovnání s loňským rokem zpomalí růst čínské ekonomiky. Její růst kromě toho bude rychlejší, než fond předpovídal na podzim. K růstu by se mělo vrátit i Rusko, jemuž fond rovněž věří více než v minulé prognóze.

Zrychlit tempo by mělo i Česko

V případě české ekonomiky předpokládá MMF pro letošní rok se zrychlením tempa růstu na 2,8 procenta z loňských 2,4 procenta. Příští rok má ale česká ekonomika zpomalit na 2,2 procenta.

Ekonomická aktivita ve druhé polovině loňského roku nabrala tempo, zvláště v rozvinutých zemích, upozornil fond. Růst je výraznější v USA, kde firmy více věří v budoucí poptávku.

Indie zpomaluje, Brazílie míří do recese

Japonské ekonomice pak pomáhá silný vývoz a některým zemím eurozóny, například Německu a Španělsku, se daří díky domácí poptávce. Růst rozvinutých ekonomik má letos i příští rok činit dvě procenta.

Silná zůstává Čína, Indie ale zpomaluje. Brazílie pak míří do hluboké recese. Všeobecně zůstává aktivita slabá v zemích zaměřených na vývoz komodit, zatímco geopolitické napětí brzdí některé země na Blízkém východě a v Turecku.

Reklama

Související články

MMF uvolnil Ukrajině další miliardu dolarů

Mezinárodní měnový fond (MMF) schválil uvolnění finanční pomoci Ukrajině ve výši jedné miliardy dolarů (25,4 miliardy Kč). Na svém facebookovém profilu to...

Výběr článků

Načítám