Hlavní obsah

Inflace by mohla být za vrcholem, říkají analytici

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Meziroční inflace zřejmě v květnu už dostala na vrchol a teď by mohla klesnout. Analytici předpokládají, že stoupla na 3,2 procenta z dubnových 3,1 procenta. I za vrcholem by se podle nich ale měla pohybovat kolem tří procent.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle analytika UniCredit Bank Patrika Rožumberského zrychlování meziroční inflace se po nečekaně vysokém dubnovém skoku zřejmě zastavilo. „K vyšší inflaci na jedné straně nadále přispíval růst cen pohonných hmot, podporovaný nízkou základnou,” konstatoval.

„Tento vliv však ve skupině doprava zřejmě do značné míry vyvažovala vysoká základna v podobě citelného zdražení aut v loňském květnu. Ve směru nižší meziroční inflace pravděpodobně působil i mírnější růst alkoholických nápojů,” dodal s tím, že květnovou inflaci odhaduje na 3,1 procenta.

Výrazný příspěvek do inflace si v dubnu připsal i oddíl alkoholické nápoje a tabák
Miroslav Novák, Akcenta

„Růst inflace je podpořen řadou proinflačních tlaků. Jako nejdůležitější se v České republice, ale i v eurozóně či USA, jeví významné oživení spotřeby domácností vlivem rozvolnění opatření, které bude pokračovat po zbytek roku,” sdělil Novinkám hlavní ekonom skupiny Roklen Pavel Peterka.

KOMENTÁŘ: Inflaci umíme v případě potřeby zkrotit

Ekonomika

Vliv rozvolnění opatření na spotřebu domácností potom podle Peterky v posledních třech měsících vystřídá tradiční nárůst výdajů v souvislosti s přípravou na Vánoce.

„Významným proinflačním tlakem je růst ceny ropy, který vedle pohonných hmot zdražuje i cenu dopravy, což se podepisuje na ceně většiny zboží včetně potravin, kde cena rostla už od jara vlivem špatného počasí a s ním spojeným nízkým výnosem sklizní,” dodal.

Podle analytika Raiffeisenbank Víta Hradila meziroční inflace v květnu vrcholila a dosáhla na 3,3 procenta. „Spotřebitelské ceny v dubnu překvapily svižným růstem o 3,1 procenta meziročně tažený především zdražením v kategorii doprava a také vyššími cenami tabáku a alkoholu,” řekl.

Dražší pohonné hmoty

„Za meziročním růstem spotřebitelské inflace stály v květnu výrazně dražší pohonné hmoty, což umocňuje efekt velmi nízké srovnávací základny z loňského roku. Výrazný příspěvek do inflace si v dubnu připsal i oddíl alkoholické nápoje a tabák. Meziročně se zdražovalo i v sektoru služeb,” uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Češi si na začátku roku vydělali v průměru přes 35 tisíc hrubého

Ekonomika

Podle Nováka bude meziroční inflace ve druhém čtvrtletí kulminovat a v dalších měsících dojde k jejímu mírnému zpomalení.

Ekonom Komerční banky Michal Brožka upozornil, že v květnu nastalo další rozvolnění, což může mít na vývoj cenové hladiny významný dopad. „Meziroční inflace by v tom případě již v červnu mohla mírně klesnout, ale ve druhé polovině roku setrvat stále blízko tří procent,” domnívá se.

Český statistický úřad (ČSÚ) zveřejní údaje o inflaci za květen ve čtvrtek 10. června.

Anketa

Obáváte se inflace?
Ano
85,9 %
Ne
14,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 688 čtenářů.

Reklama

Související články

Obliba whisky či hodinek jako investic roste

Přibývá menších investorů, kteří část svých úspor vkládají do whisky či třeba hodinek. Pořád lepší, než aby peníze užírala inflace, říkají. Při tříprocentní...

Výběr článků

Načítám