Hlavní obsah

Ruský výrobce Lady propustí téměř třetinu zaměstnanců

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Slabá poptávka po nových autech těžce dolehla na největšího ruského výrobce společnost AvtoVAZ. Firma vyrábějící model Lada propustí téměř třetinu zaměstnanců.

Foto: Profimedia.cz

Ruská automobilka AvtoVAZ vyrábí vozy značky Lada.

Článek

AvtoVAZ zaměstnává v současnosti 102 tisíc lidí. Bez práce se nyní ocitne 27 600 z nich. Firma navíc uvedla, že její protikrizový plán původně počítal s propuštěním 36 tisíc lidí.Nejméně polovina zaměstnaných má však již nárok na odchod do důchodu.

Masivní propouštění souvisí s výrazným omezováním výroby. Například továrna ve městě Togliatti by měla letos vyrobit jen 500 tisíc vozů, což odpovídá zhruba 65procentní kapacitě závodu. AvtoVAZ patří mezi největší zaměstnavatele v Togliatti, která má celkem 700 tisíc obyvatel.

V automobilovém průmyslu by se nenašla společnost, která by v uplynulém roce nepropouštěla nebo neomezila výrobu. Příkladem jsou především americké automobilky, které se potýkaly s velkými finančními problémy. Například kdysi světová jednička General Motors vyhlásila bankrot a firma byla následně restrukturalizována.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám