Hlavní obsah

Rusko zakázalo západním firmám prodat podíly v energetických projektech a bankách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko zakázalo společnostem ze zemí, které Moskva označuje jako nikoli přátelské, do konce roku prodávat podíly v klíčových energetických projektech a bankách. Vyplývá to z dekretu, který v pátek podepsal prezident Vladimir Putin a který okamžitě vstupuje v platnost.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Zákaz se vztahuje na všechny transakce, jež mění vlastnickou strukturu ruských společností, jejich základní kapitál a investiční projekty. Vláda byla pověřena, aby do deseti dnů předložila seznam bank a společností v energetickém sektoru a v projektech zaměřených na těžbu ropy, zemního plynu, uhlí a niklu, které budou podléhat zákazu.

Putin může v určitých případech vydat zvláštní výjimku, aby se obchody mohly uskutečnit, uvádí se v dekretu.

Po začátku invaze Moskvy na Ukrajinu uvalily západní země a jejich spojenci včetně Japonska na Rusko řadu sankcí. Moskva reagovala mimo jiné tím, že brání zahraničním společnostem působícím v zemi, aby z Ruska odešly, a v některých případech zabavila jejich majetek.

Po přistání nebrzděte, nabádají aerolinky ruské piloty

Evropa

Ve čtvrtek ruský státní ropný šampion Rosněfť obvinil ExxonMobil z poklesu těžby v projektu Sachalin 1. Americká energetická společnost předtím v podání pro americkou Komisi pro cenné papíry (SEC) informovala, že se chystá převést svůj 30procentní podíl „na jinou stranu“.

Americká firma těžbu ropy a plynu na Sachalinu 1 na ruském Dálném východě provozovala. V roce 2021 projekt produkoval 220 tisíc barelů ropy a plynu denně. Produkce se po západních sankcích na ruský obchod po invazi Moskvy na Ukrajinu snížila na pouhých 10 tisíc barelů denně.

Putin podepsal na začátku července dekret, který převádí práva k rozsáhlému plynárenskému a ropnému projektu Sachalin 2 na nově vytvořenou ruskou společnost. Vládní nařízení ze 2. srpna dalo zahraničním investorům v projektu, tedy britsko-nizozemské společnosti Shell a japonským firmám Mitsui a Mitsubishi, měsíc na to, aby se přihlásili o své podíly v novém subjektu. Nový dekret se netýká projektu Sachalin 2, napsala Reuters.

Cena plynu překonala hranici 200 eur za megawatthodinu. Poprvé od března

Ekonomika

Společnost Shell hledala možnosti, jak z projektu odstoupit. Tokio si naopak přeje, aby si japonské společnosti své podíly v projektu ponechaly.

Italské banky UniCredit a Intesa, americká skupina Citi a rakouská Raiffeisen nadále hledají možnosti, jak z Ruska odejít. Jiné banky, například Société Générale a HSBC, se už svých ruských aktiv zbavily.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám