Hlavní obsah

Rusko začalo pumpovat ropu z Kazachstánu přes Polsko do Německa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko začalo dodávat ropu z Kazachstánu ropovodem Družba přes Polsko do Německa. V pondělí to podle ruských tiskových agentur oznámil ruský provozovatel ropovodů Transněfť. Dodávky do Polska jsou zastavené, tok ropy na Slovensko a do České republiky jižní větví ropovodu pokračuje bez přerušení, informovala agentura Reuters.

Foto: Evanto

Ilustrační foto

Článek

Kazachstánský provozovatel ropovodů KazTransOil uvedl, že odeslal do Německa 20 000 tun ropy přes ruský ropovod Družba. Evropská unie od 5. prosince zakázala dovoz ropy z Ruska po moři, stále ji však odebírá potrubím - zejména proto, aby měly ropu i vnitrozemské státy EU.

Vnitrozemský Kazachstán je při vývozu energetických surovin silně závislý na sousedním Rusku a nepodléhá západním sankcím.

Tisková agentura TASS citovala firmu Transněfť, podle níž nebyly dokončeny formality pro dodávky ropy do Polska ve druhé polovině února. Polští zákazníci proto byli od dodávek ropy z Ruska odříznuti.

Rusko přestalo dodávat ropu do Polska

Zahraniční

„(Ropa) měla být přečerpána do polských rafinerií ve druhé polovině února,“ uvedla mluvčí Transněfti. „Nebyly však provedeny směrovací příkazy s potvrzeným zdrojem a tranzitní platbou,“ dodala.

Rafinerie polské společnosti PKN Orlen v sobotu uvedla, že Rusko zastavilo dodávky a že výpadek zaplní z jiných zdrojů. Aktivisté i opozice polskou vládu kritizovali, že umožnila rafinerii pod kontrolou státu nadále kupovat ruskou ropu. Varšava je klíčovým spojencem Kyjeva a brzy po ruské invazi na Ukrajinu z konce loňského února se zavázala, že dodávky z Ruska budou zastaveny do konce roku 2022.

Ropovod Družba vede z Ruska do Běloruska, kde se dělí do dvou větví. Severní vede do Polska a Německa, jižní pak přes Ukrajinu do Maďarska. Ještě na ukrajinském území se ale jižní větev dál štěpí a ropa samostatně teče na Slovensko a do České republiky. Dodávky ropy jižní větví byly vyňaty ze sankcí, které EU zavedla na Rusko za napadení Ukrajiny.

Německo bylo v minulosti největším evropským odběratelem ruské ropy. Po invazi ruských vojsk na Ukrajinu začalo Německo závislost snižovat a dodávky z Ruska by měla částečně kompenzovat právě ropa z Kazachstánu.

Protiruské sankce k výročí invaze. EU se shodla na desátém balíku

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám