Hlavní obsah

Protiruské sankce k výročí invaze. EU se shodla na desátém balíku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Státy Evropské unie se v pátek večer po dlouhých debatách na poslední chvíli shodly na desátém balíku protiruských sankcí, které plánovaly schválit na první výročí ruského vpádu na Ukrajinu. Sankce zasáhnou ruský export, banky a propagandisty.

Foto: Sputnik, Reuters

Vladimir Putin (vpravo) a Sergej Šojgu při oslavách Dne obránců vlasti

Článek

O dohodě velvyslanců členských zemí informovalo švédské předsednictví EU. Sankce mají zasáhnout ruský export v hodnotě deseti miliard eur (237 miliard korun). Zahrnou i některé dosud nepostižené banky, ruské činitele a propagandisty. EU by měla dohodu formálně schválit během soboty.

Evropská komise navrhla desátou sadu sankcí začátkem února a unijní země si daly za cíl schválit ji během pátku. Velvyslanci členských zemí však v posledních třech dnech marně hledali shodu na podrobnostech zákazu vývozu ruského syntetického kaučuku; tento zákaz navrhlo Polsko.

Skupina zemí si vyjednala rozsáhlé výjimky například s ohledem na výrobu pneumatik, kterou by podle nich omezení zasáhlo. Pro Varšavu však byly výjimky příliš velké.

Polský velvyslanec Andrzej Sadoš podle agentury PAP po jednání prohlásil, že dohoda je podmíněná a je spojená se splněním některých dodatečných požadavků. Unijní země by ji měly formálně schválit v sobotu dopoledne.

USA cílí dalšími sankcemi na ruské ministry, gubernátory i armádu

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám