Hlavní obsah

Rusko přestalo dodávat ropu do Polska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rusko přestalo dodávat ropu severní větví ropovodu Družba, která vede do Polska. Na Twitteru to v sobotu oznámil šéf petrochemické společnosti PKN Orlen Daniel Obajtek. Dodávky zákazníkům to podle něj neovlivní. Do Česka přeprava ropy ropovodem Družba probíhá podle plánu standardním způsobem, řekla ČTK mluvčí společnosti MERO Barbora Putzová.

Foto: Jedrzej Wojnar / Agencja Wyborcza, Reuters

Ropná stanice ropovodu družba v Adamowu v Polsku

Článek

Důvod přerušení dodávek Obajtek neuvedl, ujistil ale, že PKN Orlen je na situaci připravena. Zastavení dodávek z ropovodů nebude podle něj mít vliv na dodávky benzinu a nafty klientům. Své rafinerie je schopna zásobovat dodávkami ropy přes moře.

„Zajišťujeme dodávky surovin. Rusko zastavilo své dodávky do Polska, na což jsme připraveni. Z Ruska pochází pouze 10 % ropy, kterou nahradíme ropou z jiných zdrojů,“ napsal Obajtek na Twitteru.

V prohlášení také uvedl, že více informací firma poskytne v úterý.

Družba má výjimku

V rámci protiruských sankcí zaváděných kvůli invazi na Ukrajinu začal loni v prosinci platit zákaz dovozu ruské ropy do Evropské unie. Dovoz ropovodem Družba, jehož jižní větev vede přes Ukrajinu do Maďarska, na Slovensko a do České republiky, má z embarga výjimku.

Společnost PKN Orlen provozuje rafinerie v Polsku, Litvě a České republice, které v roce 2021 zpracovaly 29,9 milionu tun ropy. Firma sídlí v Plocku a je od roku 2018 jediným vlastníkem českého petrochemického holdingu Orlen Unipetrol, do kterého patří i síť čerpacích stanic Benzina Orlen.

Ropovod Družba začíná v Rusku na východním břehu Volhy a v Bělorusku se dělí do dvou větví – severní vede do Polska a do Německa, jižní přes Ukrajinu do Maďarska, na Slovensko a do České republiky.

Ruský plyn už neproudí, ropa ještě teče

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám