Hlavní obsah

Rusko v říjnu vyvezlo nejvíce LNG od března

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O vývoz potrubního plynu do Evropy už Rusko víceméně přišlo, v případě exportu zkapalněného zemního plynu (LNG) se ale zemi stále daří držet objem dodávek vysoko. V říjnu byl vývoz ruského LNG nejvyšší od března, informovala agentura Bloomberg s tím, že největšími odběrateli byly Francie, Čína a Japonsko.

Foto: Issei Kato, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Vývoz ruského LNG v říjnu meziročně vzrostl o 1,1 procenta. Celkem činil 2,9 milionu tun (při převodu jednotek to odpovídá zhruba 4,2 miliardy  plynu, pozn. red.), což byla nejvyšší hodnota od letošního března, ukazují data o sledování lodí, které Bloomberg dlouhodobě eviduje.

Bloomberg tak připomíná, že poměrně vysoký objem dodávek LNG je tak v kontrastu s propadem toků v plynovodech směřujících do Evropy. Toky se postupně omezovaly po zhoršení vztahů mezi Západem a Kremlem kvůli invazi Ruska na Ukrajinu.

Mezi největší odběratele ruského LNG přitom patří vedle Číny a Japonska také evropský zástupce – Francie. Jak agentura totiž upozornila, v současnosti neexistují žádné přímé sankce, které by se vztahovaly na dovoz ruského LNG.

LNG bude pro ČR stále důležitější

Ekonomika

Po zkapalněném plynu je v posledních měsících vysoká poptávka, jelikož země se snaží zásobit na zimu, kdy s příchodem chladnějšího počasí spotřeba této komodity vzroste.

Některé země se však chystají zastavit dodávky z Ruska. Například Velká Británie nedováží LNG z Ruska už od začátku války, v lednu to pak vláda formálně definitivně zakáže. Naproti tomu Čína své nákupy zvýšila. Podle obchodníků tak využívá současných slev na spotovém trhu.

Podle dat Evropské komise byly mezi lednem a zářím 2022 největšími vývozci LNG do Evropské unie USA (44 procent), s velkým odstupem následované právě Ruskem (17 procent) a Katarem (13 procent).

U evropských břehů stojí desítky lodí s LNG. Nemohou vyložit náklad

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám