Hlavní obsah

Rusko si nemůže dovolit válku prohrát. Ale ani vyhrát, upozorňuje ekonom

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Válka na Ukrajině v současnosti pohání ruskou ekonomiku natolik, že si Moskva nemůže dovolit své válečné tažení nejen prohrát, ale paradoxně ani vyhrát. Výdaje na obnovu a udržení bezpečnosti na dobytém území by byly obrovské a izolované Rusko by muselo doufat, že se alespoň stane závislým partnerem Číny. Tvrdí to lektor ekonomie z britské Lancaster University Renaud Foucart ve svém komentáři pro server The Conversation.

Foto: Alexander Kazakov, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) na schůzce s ministrem obrany Sergejem Šojguem v Kremlu.

Článek

Ruská ekonomika se dva roky od zahájení ruské vojenské invaze na Ukrajině nezhroutila, jak mnoho analytiků předpovídalo. Západní země uvalily na Rusko bezprecedentní počet sankcí. Zmrazení aktiv ruské centrální banky v řádu stovek miliard dolarů či strop na nákup ruské ropy ve výši 60 dolarů za barel a mnoho dalších sankcí negativní dopad rozhodně měly, kolaps ekonomiky však nenastal.

Důvodů, proč ruská ekonomika zůstala odolná, se podle Foucarta nabízí hned několik. Jednak jde o silnou a nezávislou pozici centrální banky, která výrazně zvýšila úrokové sazby, aby udržela inflaci relativně pod kontrolou, a jednak také o vládní opatření, která znemožnila ruským exportérům, ale i mnoha zahraničním společnostem operujícím v Rusku vyvést peníze ze země.

Významnou roli pak sehrála také skutečnost, že ruské firmy se naučily sankce obcházet. Jeden příklad za všechny je již zmíněný strop na dovoz ropy. Pokud je cena jednoho barelu vyšší než 60 dolarů, tak firmy z Evropské unie a zemí G7 nesmí ropu přepravovat, financovat či pojišťovat námořní dopravu, a to ani do třetích zemí. Tajemná námořní flotila nepojištěných plavidel, kterou Rusko sestavilo ze starších tankerů, ale strop různými způsoby obchází.

Průměrná cena ruské ropy Urals loni klesla, byla však nad sankčním stropem

Ekonomika

Pozitivně vypadají i makroekonomická čísla. Jak připomněl server Business Insider, který na komentář Foucarta upozornil, ruská ekonomika vykázala ve třetím čtvrtletí loňského roku meziroční růst o 5,5 procenta. Foucart však ve svém komentáři upozorňuje, že pro pokračující odolnost ruské ekonomiky je největší hrozbou právě válka na Ukrajině.

Válečné výdaje spolknou 40 procent rozpočtu

Ekonom podotkl, že naprostou většinu růstu hrubého domácího produktu (HDP) pohání obrovské válečné výdaje, které spolykají přibližně 40 procent celého státního rozpočtu. Za loňský rok mají výdaje na obranu přesáhnout 10 procent HDP země.

„Platby vojákům, munice, tanky, letadla a odškodnění za mrtvé a zraněné vojáky, to vše přispívá k číslům HDP. Jednoduše řečeno, válka proti Ukrajině je nyní hlavní hnací silou hospodářského růstu Ruska,“ uvedl Foucart ve svém komentáři.

„A je to válka, kterou si Rusko nemůže dovolit vyhrát. Náklady na obnovu a udržení bezpečnosti na dobyté Ukrajině by byly příliš vysoké a izolované Rusko by mohlo v nejlepším případě doufat, že se stane partnerem zcela závislým na Číně,“ dodal.

Podle Foucarta je pro Rusko jediným řešením, jak se ekonomickému kolapsu vyhnout, „vleklé pokračování patové situace“. Po transformaci malého průmyslu na válečný průmysl a problémech s nedostatkem pracovních sil, což umocnily válečné ztráty, v kombinaci s odchodem chytrých mozků by země měla potíže s hledáním nového směru, tvrdí.

„Ruský režim nemá žádnou motivaci ukončit válku a vypořádat se s takovou ekonomickou realitou. Nemůže si tedy dovolit válku vyhrát, ani si ji nemůže dovolit prohrát. Jeho ekonomika je nyní zcela zaměřena na pokračování dlouhého a stále smrtelnějšího konfliktu,“ uzavřel svůj komentář Foucart.

Sankce selhávají. Rusko loni dovezlo ze Západu čipy za desítky miliard

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám