Hlavní obsah

Průměrná cena ruské ropy Urals loni klesla, byla však nad sankčním stropem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průměrná prodejní cena klíčové ruské ropy Urals loni klesla na 62,99 dolaru za barel ze 76,09 dolaru za barel v předchozím roce. Nacházela se tak mírně nad cenovým stropem 60 dolarů (1350 Kč) za barel, který pro ruskou ropu zavedly západní země. V úterý to uvedla agentura Reuters, která se odvolává na údaje ruského ministerstva financí.

Foto: Alexander Manzyuk, Reuters

Těžba ropy u ruského města Almeťjevsk.

Článek

Ministerstvo také uvedlo, že v prosinci průměrná cena ropy Urals vzrostla na 64,23 dolaru za barel z 50,47 dolaru za barel před rokem.

Začátkem letošního roku nicméně cena ropy Urals podle údajů agentury Reuters sestoupila pod cenový strop do rozpětí kolem 55 až 56 dolarů za barel.

Skupina G7, Austrálie a Evropská unie od prosince 2022 zavedly maximální cenu 60 dolarů za barel ruské ropy přepravované po moři. V případě překročení tohoto limitu je zakázáno ropu převážet a pojišťovat její přepravu.

Podíl ruského plynu na dodávkách do ČR letos činil zatím 3,8 procenta

Ekonomika

Cílem dohody západních zemí o cenovém stropu na ruskou ropu je omezit Moskvě příjmy k financování války na Ukrajině, ale zároveň zabránit výraznému výpadku v dodávkách ruské ropy na světový trh, což by uškodilo i západním státům.

Rusko bylo bezprostředně po zavedení cenového stropu nuceno omezit export ropy, protože mělo potíže zajistit si dostatek lodí pro její dopravu. Později se mu však podařilo pokrýt většinu transportních potřeb pomocí dopravců, kteří nevyžadují západní pojištění.

Obchodníci však upozorňují, že náklady ruských vývozců ropy se v důsledku západních sankcí mnohonásobně zvýšily, píše Reuters.

Ruský vicepremiér Alexandr Novak na konci prosince uvedl, že téměř veškerý vývoz ropy z Ruska v loňském roce směřoval do Číny a do Indie.

Podíl Evropy na ruském vývozu ropy se podle něj snížil zhruba na čtyři až pět procent z přibližně 40 až 45 procent v období před válkou na Ukrajině.

Pokles ceny ropy Urals pod cenový strop by podle obchodníků mohl vzbudit zájem ze strany západních odběratelů a dopravců.

„Ruský trh s ropou je velký. Západní firmy nemají problém na něm působit, pokud je to legální, tedy pokud je cena pod stanoveným stropem,“ řekl agentuře Reuters jeden z obchodníků.

Zdražení nafty zažehnáno, EU prodloužila výjimku u ruské ropy

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám