Hlavní obsah

Rusko musí akcionářům zkrachovalého Jukosu zaplatit přes bilion korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko musí akcionářům někdejší ruské ropné společnosti Jukos zaplatit odškodné více než 50 miliard dolarů (1,1 bilionu Kč). Rozhodl o tom v úterý odvolací soud v Haagu. Zrušil tak rozsudek soudu nižší instance, podle něhož Rusko tuto částku platit nemuselo. Agentura Reuters uvedla, že proti tomuto rozhodnutí se ještě lze odvolat k nejvyššímu soudu.

Foto: Tatyana Makeyeva , Reuters

Michail Chodorkovskij

Článek

Společnost Jukos patřila ruskému podnikateli Michailu Chodorkovskému. Ten byl později uvězněn. Společnosti byl vyměřen obrovský daňový nedoplatek, který odpovídal téměř 28 miliardám dolarů.

Společnosti byly však zároveň zmrazeny účty, takže nemohla dluh splatit a v srpnu 2006 byl soudem potvrzen bankrot. Podle nizozemského soudu tak Rusko nechalo firmu úmyslně zbankrotovat, a proto musí akcionáře odškodnit.

Lukoil zaplatil pokutu, Nejedlý zřejmě zůstane Zemanovým poradcem

Ekonomika

Klíčovou divizi Jugansk později ovládl státní Lukoil, moskevský soud jí po bankrotu Jukosu dluh prominul. Případ Jukosu a Chodorkovského se obvykle dává do souvislosti se zhoršením vztahů mezi ním a prezidentem Putinem.

O odškodném rozhodl poprvé v červenci 2014 arbitrážní soud v Haagu. V dubnu 2016 ale okresní soud v Haagu toto rozhodnutí zrušil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám