Hlavní obsah

Ruské akcie prudce klesají kvůli sankcím

Novinky, ČTK, tov, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Moskva

Akciové trhy v Rusku zasáhl pokles kvůli obavám z dopadu přísnějších hospodářských sankcí ze strany EU a USA. Agentura Fitch varuje Moskvu před zhoršením úvěrového ratingu.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj kurzu ruského rublu ke koruně

Článek

Ruské akcie prudce oslabují kvůli obavám z dopadu hospodářských sankcí, o jejichž zpřísnění v noci na pátek rozhodla EU. Hlavní Index ruské burzy MICEX ztratil tři procenta. Kurz rublu po čtvrtečním propadu stagnuje.

Washington a Brusel ve čtvrtek rozšířily sankce proti vybraným ruským představitelům. Terčem amerických sankcí se stala také banka Rossija, což vedlo k poklesu akcií ruského bankovního sektoru. Ztráty však zaznamenaly také akcie podniků z jiných odvětví, včetně plynárenské společnosti Gazprom a ropné firmy Lukoil.

Foto: koláž Novinky s použitím moex.com

Hlavní index ruské burzy ztrácel po zahájení pátečního obchodování tři procenta.

Záchrana v Číně

„O hospodářských sankcích se zatím jen mluví," řekl Novinkám analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. ”Jejich případné uvalení je dvousečné, protože by na tom tratily i země EU. Myslím, že s nimi se nebude spěchat," dodal.

Pokud budou Spojené státy a Evropa Rusko izolovat, bude Moskva pro nové obchodní či energetické kontrakty, stejně jako pro vojenské pakty a politické aliance hledat prostor na východě, domnívají se analytici.

„Je dost dobře možné, že se Rusko více zaměří na spolupráci s Čínou,” říká analytik společnosti Cyrrus Jiří Šimara. Je přesvědčený, že to bude spíše dlouhodobý trend než rychlé otočení kormidla. Jeho názor podporují i budoucí kroky některých ruských průmyslových gigantů.

Například plynárenský kolos Gazprom hodlá od roku 2018 otevřít kohoutky prvního plynovodu do Číny, jehož roční kapacita má být 38 miliard metrů krychlových ročně.

Fitch hrozí Moskvě zhoršením ratingu

Mezinárodní ratingová agentura Fitch zhoršila výhled úvěrového hodnocení Moskvy ze stabilního na negativní. Upozorňuje tím Rusko na možnost zhoršení ratingu, kterou má teď země u Fitch na stupni BBB.

"Vzhledem k tomu, že banky a investoři v USA a v Evropské unii se mohou zdráhat půjčovat Rusku za současných podmínek, mohla by ekonomika dál zpomalit a soukromý sektor by mohl potřebovat pomoc úřadů," uvedl Fitch v prohlášení.

Reklama

Výběr článků

Načítám