Hlavní obsah

Rubl se stal jednou z nejsilnějších měn na světě, fantazíruje Putin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský prezident Vladimir Putin označil ruský rubl za jednu z nejsilnějších měn na světě. Hlava státu to měla pronést ve čtvrtek na zasedání Rady pro strategický rozvoj a národní projekty. Informovala o tom ruská státní agentura TASS. Vzhledem k tomu, že rubl není volně směnitelnou měnou, postrádá Putinovo tvrzení oporu v realitě.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Cenová hladina v Rusku se po vážném nárůstu v březnu až dubnu od května příliš nezměnila a ruský rubl se od začátku roku stal jednou z nejsilnějších měn na světě,“ řekl Putin.

Takového výsledku se podle něj dosáhlo díky odpovědné finanční politice, regulaci odlivu kapitálu ze země nebo převedení plateb za plyn z eur a dolarů do rublů.

Ruský rubl zažil v prvních dvou týdnech války na Ukrajině volný pád. Jeho cena se z původních hodnot 75 až 80 rublů za dolar vyšvihla první březnový týden nad 130 rublů za dolar.

Nicméně faktem je, že kurz ruské měny vůči dolaru se skutečně v květnu stabilizoval a od té doby se pohybuje v pásmu 60 až 70 rublů za dolar.

Tato data je ovšem nutné brát s velkou rezervou, neboť Kreml se svou měnou uměle manipuluje a po zavedení západních sankcí směnitelnost rublu fakticky ukončil. Nikdo tak neví, jaká je jeho skutečná cena, napsal nedávno server The Washington Post.

Putin ruší všechna tradiční vystoupení. Nevyjede ani na led

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám