Hlavní obsah

Putin ruší všechna tradiční vystoupení. Nevyjede ani na led

Moskva

V pondělí Kreml ohlásil, že se ruský prezident Vladimir Putin po 10 letech nezúčastní výroční tiskové konference. Ve středu na seznam zrušených vystoupení přibylo prezidentovo poselství k federálnímu shromáždění i tradiční silvestrovský hokejový zápas.

Foto: Profimedia.cz

Vladimir Putin v hokejovém dresu (na snímku z roku 2021)

Článek

Zrušení těchto každoročních tradičních projevů či vystoupení poukazují na fakt, že se Kreml potýká s problémy, ačkoli oficiálně dává najevo, že speciální vojenská operace na Ukrajině jde podle plánů. Snad jen s drobnými výkyvy.

Po pondělním zrušení výroční tiskové konference, kde Putin v předešlých letech pokaždé odpovídal na dotazy novinářů a nevynechal jedinou od roku 2011, oznámil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov další dvě každoroční akce, které prezident tentokrát vynechá.

Dalo se očekávat, že se Putinovi nechce čelit otázkám novinářů, byť předem schváleným, v době, kdy se k vývoji na ukrajinské frontě nedá říci moc pozitivního. Překvapivější je, že se letos neuskuteční ani Putinovo tradiční poselství k federálnímu shromáždění, kde se nemusí obávat ani náznaku nesouhlasu.

Poprvé po 10 letech. Putin zrušil každoroční velkou tiskovou konferenci

Evropa

„Mělo by se konat jednou ročně a odpočet začíná od předchozího vystoupení. Může se tedy konat příští rok, letos už to nebude,“ sdělil důvod letošní pauzy agentuře TASS zdroj z ruského parlamentu. Tuto informaci později potvrdil i sám Peskov.

Ani hokej nebude

Putin se letos ale nezúčastní ani tradičního hokejového utkání hvězd, které je součástí ruské „NHL“, tedy noční hokejové ligy, která v roce 2011 vznikla právě z Putinovy iniciativy. Ruská NHL je amatérskou sportovní organizací a nemá nic společného s profesionální soutěží KHL.

Tradičního silvestrovského utkání hvězd se ale Putin účastnil pravidelně od roku 2014. „Letos se to neplánuje,“ řekl k Putinově možné účasti Peskov.

Exhibiční duel tak přijde o vynikajícího střelce. Vždyť loni v Petrohradu při výhře bílého týmu nad červeným v poměru 18:7 zaznamenal hned sedm branek. Letos se akce uskuteční na Rudém náměstí v Moskvě.

Zda Putin vynechá hokejový zápas kvůli zaneprázdněnosti s válkou na Ukrajině, nebo ze zdravotních důvodů, není jasné. V poslední době některá média spekulují, že ho může trápit Parkinsonova choroba nebo některá z forem rakoviny. Žádná z těchto informací se ale dosud nepotvrdila. Na začátku prosince oběhla svět zpráva, že Putin spadl ze schodů a pochroumal si kostrč.

Putin je cynik, nezapomínejme, že ho vycvičila KGB

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám