Hlavní obsah

Rubl dál zpevňuje, pomohla centrální banka

Ruský rubl k americkému dolaru v pátek v Moskvě poprvé po více než dvou letech zpevnil za hranici 63 rublů a v růstu pokračuje i k euru, kde je nejsilnější za pět let. Měnu i nadále podporuje centrální banka, která na devizovém trhu zavedla restrikce jako odpověď na západní sankce. Informovala o tom agentura Reuters. Hlavní indexy ruských akcií jsou na maximech od února, než začala válka na Ukrajině.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Rubl si v letošním roce vede nejlépe ze všech světových měn, což je ale výsledek umělé podpory v podobě omezení pohybu kapitálu. Centrální banka k tomuto opatření sáhla krátce po ruské invazi na Ukrajinu, aby ochránila ruský finanční sektor před dopadem západních sankcí.

Krátce před polednem se dolar k rublu prodával zhruba za 63,75 rublu a vykazoval pokles o 1,5 procenta. Ráno spadl až asi na 62,08 rublu a byl nejníže od února 2020. Na začátku března, kdy západní země začaly stupňovat sankce proti Rusku jako trest za jeho agresi vůči sousední zemi, dolar přechodně vystoupil až nad 130 rublů.

Bloomberg: Rublový účet pro platby za plyn už má 20 evropských odběratelů

Ekonomika

Kurz, který se utváří na trhu v Moskvě, ale neodpovídá reálné poptávce. Banky jsou ochotny rubl nakupovat za výrazně slabší kurz, uvádí Reuters.

Analytici finančního ústavu Promsvjazbank očekávají, že kurz ruské měny se ještě dnes vrátí zhruba na 65 rublů za dolar. Bude to podle nich reakce na uzavírání pozic před víkendem. Euro se dopoledne prodávalo zhruba za 66,80 rublu a bylo nejníže od poloviny roku 2017. Euro v posledních dnech na západních devizových trzích výrazně oslabilo i k dalším světovým měnám.

Na kurz rublu mají značný vliv exportně orientované ruské firmy, které musejí převádět získané devizy na domácí měnu. Poptávka po devizách je naproti tomu omezena, protože dovoz do Ruska snížily problémy v dodavatelských řetězcích ve světě a zejména dopady západních sankcí.

Rusko zavádí v dobytém Chersonu rubl

Evropa

Prezident Vladimir Putin ve čtvrtek výrazné zpevnění rublu prezentoval jako příklad úspěšného postupu Ruska v době, kdy čelí bezprecedentním sankcím.

Z dopadů sankcí se zotavily také ruské akcie, ale zejména proto, že i zde úřady transakce omezují. Index RTS, který je denominovaný v dolarech, dopoledne ztrácel asi 0,3 procenta na 1137 bodů, krátce předtím se ale dostal na maximum od 22. února. Index MOEX, denominovaný v rublech, naopak dopoledne vykazoval růst o 0,4 procenta na 2288 bodů. Rusko napadlo Ukrajinu 24. února.

Reklama

Výběr článků

Načítám