Hlavní obsah

Rozvážková firma Dáme jídlo zřídila ombudsmana pro kurýry, vznikají i odbory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozvážková společnost Dáme jídlo zřídila novou pozici pro komunikaci s partnerskými kurýry. Chce díky tomu lépe reagovat na jejich podněty nebo případné stížnosti. Firma jim chce také nabídnout odměny na základě pozitivního hodnocení. V rozhovoru s ČTK to řekl šéf logistiky společnosti Tomáš Kýček.

Foto: Profimedia.cz

Kurýři firmy Dáme jídlo před restaurací McDonald’s.

Článek

V Praze tento měsíc část kurýrů konkurenční společnosti Wolt protestovala kvůli změnám v systému odměňování, po kterém jim podle nich klesly výdělky.

Organizátoři protestů uvedli, že zakládají odborovou organizaci pro všechny pracovníky ve sdílené ekonomice a získali i podporu od Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS).

Komunikace s kurýry je podle Kýčka důležitým prvkem rozvoje společnosti. „Chceme více kurýry propojovat s firmou,“ řekl.

FOTO: Vzpoura proti Woltu. Kurýři uspořádali další průvod Prahou za lepší ohodnocení

Domácí

Kurýři pracují pro společnost většinou jako živnostníci na základě partnerství, i tak je podle Kýčka k nim potřeba přistupovat jako k dalšímu druhu zaměstnance.

Kurýři mohu pracovat i pro takzvané flotily, což jsou externí společnosti, které s Dáme jídlo spolupracují a kurýrům mohou například půjčovat automobily.

Nová pozice ve firmě zatím nemá oficiální název. Zaměří se na přímý styk s kurýry a cílem je reagovat na jejich denní potřeby, připomínky či podněty k lepšímu fungování celého systému.

Podle Kýčka její zřízení firma plánovala už před protesty kurýrů konkurenční společnosti. I ty mohou Dáme jídlo ovlivnit vzhledem k tomu, že komunita kurýrů je propojená a odměňování je pro ně velmi citlivé téma, uvedl.

Společnost proto chce být do nejvíce transparentní. „Je důležité, aby kurýři věděli, jak je firma hodnotí,“ doplnil.

Dáme jídlo v současnosti spolupracuje s více než 4600 kurýry. Podle Kýčka jsou lidé, kteří jako kurýři jezdí kvůli přivýdělku, například studenti.

Další jezdí jen sezonně a najdou se i lidé, kteří této práci věnují většinu času, jako kdyby pracovali na plný úvazek. Letos chce společnost i lepší komunikací spolupráci zefektivnit a nabídnout jim možnost získat za kvalitní práci výrazně vyšší ohodnocení.

Protesty kurýrů společnosti Wolt nejspíše povedou ke vzniku nové odborové organizace nazvané Odborová organizace pracovníků platforem. Organizátoři protestů minulý týden uvedli, že se sešli s předsedou ČMKOS Josefem Středulou.

Dáme jídlo v roce 2012 založil internetový podnikatel Tomáš Čupr, který stojí mimo jiné za on-line supermarketem Rohlík.cz či za slevovým portálem Slevomat. Od roku 2014 je Dáme jídlo součástí společnosti Delivery Hero.

Kurýři Woltu v Praze opět protestovali, na čas omezili dopravu v centru

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám