Hlavní obsah

Kurýři Woltu v Praze opět protestovali, na čas omezili dopravu v centru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Na Václavském náměstí v Praze v úterý podruhé protestovalo několik desítek kurýrů rozvážkové společnosti Wolt proti změně systému odměňování, kvůli kterému jim podle nich klesly výdělky. Protestující se v 16:30 vydali na pochod centrem Prahy. Po magistrále přes Hlávkův most došli k sídlu společnosti na Strossmayerově náměstí, kde provolávali hesla určená vedení společnosti a po 18:00 akci ukončili.

Stávka kurýrů Wolt v Praze Video: Novinky

 
Článek

Firma Wolt prostřednictvím své mluvčí Jany Jarošové uvedla, že je připravena s kurýry komunikovat a po vzájemné domluvě také znovu jednat. Společnost již po prvním protestu slíbila, že kurýrům zvýší minimální odměnu za objednávku, ti však spokojeni nebyli.

Policie kvůli akci žádala odpoledne řidiče, aby se centru Prahy vyhnuli. Během pochodu kurýrů dopravu usměrňovali tak, aby automobily mohly po frekventovaných ulicích v centru v odpolední dopravní špičce projet.

Podle mluvčí společnosti Jany Jarošové se úterní protest před začátkem akce nijak neprojevil na dostupnosti služby. V polední špičce Wolt neevidoval výraznější problémy ani zpoždění objednávek. Organizátoři účastníky protestu vyzývali k tomu, aby se celý den do systému nepřihlašovali.

Rozvážkové firmy: Kurýři mají až 300 korun za hodinu

Ekonomika
Foto: Petra Čepelková

Průvod kurýrů Wolt směřující na pražskou magistrálu.

Zhruba stovka kurýrů protestovala na Václavském náměstí už na začátku února. Uváděli, že po změnách v systému odměňování jim klesly výdělky. Společnost Wolt uvedla, že výdělky se snížily krátkodobě kvůli velkému počtu lidí, kteří se do systému tehdy připojovali. Celou situaci považuje spíše za nedorozumění.

Kurýr není otrok. V Praze demonstrovali pracovníci Woltu

Ekonomika
Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Demonstranti procházejí Prahou

Podle vedení společnosti se odměny kurýrů už krátce po prvním protestu dostaly na stejnou úroveň jako před změnami systému a jejich výdělek by měl dosahovat 250 až 300 Kč za hodinu. Kurýři rozvážkových společností většinou pracují jako takzvaní partneři, tedy jako živnostníci, kteří si musejí sami hradit například sociální a zdravotní pojištění nebo náklady na údržbu vozidel.

Jarošová k velkému počtu zájemců o zapojení do systému uvedla, že firma přijímá kurýry podle předpovědi počtu objednávek a od poloviny ledna nové nepřijímá.

Organizátoři akce se po prvním protestu s představiteli firmy sešli. Společnost poté uvedla, že zvýší minimální odměnu za objednávku. Částka by měla stoupnout o deset až 20 procent podle toho, v jakém regionu kurýři pracují. Organizátoři protestu ale po jednání uvedli, že jsou stále nespokojení, a proto svolali protest znovu.

Wolt přímo působí v 15 českých městech. Kromě Prahy je to například Brno, Ostrava, Plzeň či Hradec Králové.

FOTO: Vzpoura proti Woltu. Kurýři uspořádali další průvod Prahou za lepší ohodnocení

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám