Hlavní obsah

Rozšíření jaderného tendru jsme předjímali, říká viceprezident jihokorejské KHNP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Účastník jaderného tendru, jihokorejská KHNP, do jisté míry počítala s tím, že soutěž na jeden nový blok v Dukovanech bude rozšířena o další tři bloky. Nabídka, kterou firma předložila společnosti ČEZ, je velice atraktivní, řekl Novinkám viceprezident KHNP pro projektovou kancelář v České republice Harry Chang.

Foto: Novinky

Viceprezident KHNP pro projektovou kancelář v ČR Harry Chang

Článek

Překvapilo vás rozhodnutí ČEZ a vlády vyzvat účastníky tendru k podání závazných nabídek až na čtyři jaderné bloky místo původní závazné nabídky jen na jeden blok v Dukovanech?

Vzhledem k vývoji ve světě a tomu, že energetická bezpečnost je stále důležitější, jsme to do jisté míry očekávali. Zároveň jsme byli už dříve vyzváni k tomu, podat nezávaznou nabídku na tři jaderné bloky, kterou jsme velmi pečlivě připravili.

Respektujeme rozhodnutí české vlády a ČEZ. Řídili jsme se požadavky a s ohledem na výnosy z rozsahu jsme podali závaznou nabídku také na další bloky.

Když vás rozhodnutí nepřekvapilo, bylo pro vás snadné připravit novou nabídku?

Neřekl bych, že to nebylo obtížné. Připravit dobrou nabídku vždy zabere mnoho času. Nabídce na další bloky jsme věnovali velkou pozornost.

Myslíte si, že rozšíření tendru bylo výhodné spíš pro vás, nebo konkurenční EDF?

Nemohu mluvit za konkurenci bez znalosti toho, co nabízí. Ale nabídkou více bloků můžeme využít výnosy z rozsahu. Mohu říct, že naše nabídka je velice konkurenceschopná.

Při stavbě dvou bloků najednou máme s naším designem jaderných bloků mnoho společných prvků, které zlepšují ekonomickou stránku stavby. Naše nabídka na víc jednotek je velmi atraktivní.

Nabídka na víc bloků podle premiéra Petra Fialy přinese úsporu až čtvrtinu na jednom bloku. Odkazoval se na vaši nabídku?

To nemohu komentovat.

Nabídku na stavbu jaderných bloků podali Korejci i Francouzi

Ekonomika

Výběr článků

Načítám