Hlavní obsah

Rozšířené povolenky lidem zdraží benzin i topení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domácnosti budou od roku 2027 platit více za benzin, naftu i topení plynem nebo uhlím. V dopravě a vytápění totiž mají být kvůli ekologickým cílům nově zohledněny emisní povolenky. Za ty zatím platí jen velké výrobní podniky vypouštějící CO2. Na změně pravidel se v neděli dohodli zástupci členských zemí EU a Evropského parlamentu. Jednotlivé země i europarlament ji ještě musejí potvrdit.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Lidé nebudou platit samotnou povolenku, ale promítne se jim do cen paliv. „Povolenky budou platit dodavatelé paliv na začátku dodavatelského řetězce, nikoliv domácnosti a koncoví zákazníci. Projeví se to v cenách fosilních paliv, tedy i pohonných hmot,“ řekla Právu mluvčí ministerstva životního prostředí (MŽP) Dominika Pospíšilová.

Doplnila, že toho, kdo bude používat bezemisní alternativu, se cena povolenky nedotkne, ať bude jakkoli vysoká. Nedopadne tedy například na provozovatele elektromobilů. Povolenky se podle Pospíšilové promítnou i do cen uhlí nebo plynu.

Představitelé oborů, které mají být povolenkou nově dotčeny, už naznačili, že ke zvýšení cen dojde. Podle mluvčího sdružení autodopravců Česmad Bohemia Martina Felixe to představuje hrozbu pro malé dopravce nebo dopravce v méně rozvinutých zemích. Mohou se dostat do pozice, kdy nebudou stačit kapitálově silnějším konkurentům.

Malá, levnější auta spějí ke konci výroby

AutoMoto

„Neznáme konečné detaily, jak by systém povolenek v dopravě fungoval, ale rozhodně by neměl být pod vlivem spekulantů jako povolenky v energetice. Změna nesmí být provedena tak, že způsobí závažné rozkolísání oboru,“ varoval Felix.

Zvýšení cen tepla očekává ředitel Teplárenského sdružení ČR Martin Hájek. „Vzhledem k výraznému přitvrzení cílů očekáváme růst ceny povolenky, což se bude promítat do cen tepla,“ prohlásil.

Co říká dohoda

Povolenky poskytované nyní zdarma budou staženy z trhu do roku 2034.

Emise z oborů, které musejí kupovat povolenky, mají do roku 2030 klesnout o 62 procent.

V roce 2027 vznikne trh s povolenkami pro dopravu a vytápění.

Pokud by trvaly vysoké ceny energií a zemní plyn by na burze TTF stál přes 106 eur za MWh, spuštění se odloží o rok.

Od roku 2028 mají být do systému zahrnuty také spalovny komunálního odpadu.

Jestliže cena povolenek pro pozemní a námořní dopravu a vytápění překročí 45 eur, budou na trh uvolněny další povolenky, které cenu sníží.

Krize plán nezhatila

Analytici oslovení Právem pokládají rozšíření působnosti povolenek v současné situaci za nešťastné. „Považuji to za velice špatné rozhodnutí. Spíše se domnívám, že by v současnosti mělo být obchodování s povolenkami pozastaveno. Ukazuje se, že to prodražuje klíčové statky, a v případě, že jej budeme dále rozšiřovat, hrozí, že i v nových odvětvích vyvoláme zbytečné inflační tlaky,“ řekl Právu hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Hlavní ekonom společnosti Natland Petr Bartoň připomněl, že rozšíření povolenek je naplánováno již několik let, nyní jen došlo v rámci harmonogramu k dalšímu potvrzovacímu kroku. Europoslance ani členské státy však nezviklala ani nynější energetická krize.

„Nic revolučního se neodehrálo. Překvapivé snad je jen to, že známý harmonogram nenaznal žádných změn ve světle nové energetické situace na příští léta,“ řekl Právu Bartoň.

Poznamenal, že přijatý krok má motivovat k šetření s energiemi, k čemuž už ale nyní dochází v důsledku vysokých cen.

„Vysoké ceny energií tak sníží v Evropě emise mnohem více, než by bývalo zabezpečilo samo naplánované rozšíření působnosti povolenek. Bylo proto myslitelné, že by se rozšíření odložilo,“ prohlásil.

Nouzové zastropování cen plynu, pokud překročí 4,4 koruny za kWh

Ekonomika

Pomoci má fond

Podle mluvčí Pospíšilové by ale zejména sociálně slabší skupiny lidí v konečném důsledku nic navrch platit neměly, protože jim bude vyšší náklady kompenzovat Sociální klimatický fond. V něm by mělo být až 86,7 miliardy eur (asi 2,1 bilionu korun).

„Tento fond financovaný z povolenek bude moci část prostředků posílat nízkopříjmovým skupinám rovnou do kapsy, abychom zajistili, že zelená modernizace bude sociálně citlivá a spravedlivá,“ dodala Pospíšilová.

Česko podle ní do roku 2030 na zelenou transformaci se so­ciálními kompenzacemi získá z klimatického fondu, Modernizačního fondu a Inovačního fondu celkem jeden a čtvrt bilionu Kč.

Peníze z těchto zdrojů mají jít kromě přímé podpory sociálně slabším na ekologickou dopravu a bydlení, zateplování, obnovitelné zdroje energie, komunitní energetiku a zelenou modernizaci průmyslu a tepláren.

Podle Křečka je však klimatický fond jen řešením negativ, která rozšiřování obchodování s povolenkami vyvolává. „Je to hašení požáru, který sami zbytečně založíme,“ dodal.

Cena povolenky za tunu vypuštěného CO2 letos dosáhla bezmála 100 eur, v pondělí se pohybovala kolem 84 eur, což je pětkrát více než před pěti lety.

Anketa

Je správné, že se mají emisní povolenky zohlednit i ve vytápění domácností a v cenách paliv?
Rozhodně, ekologie na prvním místě
3,1 %
Ano, měly by ale existovat výjimky
0,6 %
Ne, ať si je platí velké firmy jako dosud
2,4 %
Emisní povolenky by se měly úplně zrušit
93,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 20316 čtenářů.

Češi si přitopili. S tuhými mrazy minulý týden stoupla spotřeba plynu

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám