Hlavní obsah

Rozpočet bude v mírném přebytku, ale jen díky EU, odhaduje Pilný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní státní rozpočet by mohl po započtení peněz z Evropské unie (EU) skončit v přebytku do deseti miliard korun. Bez financí z evropských fondů by Česko hospodařilo s deficitem okolo deseti miliard korun. V pořadu České televize (ČT) Otázky Václava Moravce to v neděli uvedl ministr financí Ivan Pilný (ANO).

Foto: Novinky

Ivan Pilný

Článek

Letošní rozpočet včetně peněz z EU je schválen se schodkem 60 miliard korun. „Můj odhad je, pokud to očistíme od těch evropských peněz, že bychom mohli skončit v mírném deficitu možná tak deset miliard,“ nechal se slyšet ministr financí.

„Se započítáním evropských peněz můžeme být i v mírném přebytku,“ dodal Pilný.

Počátkem října odhadoval, že rozpočet za celý letošní rok bez zahrnutí peněz z EU by mohl skončit ve schodku zhruba 20 miliard korun. Ke konci října přebytek státního rozpočtu stoupl na 26,5 miliardy korun ze zářijových 17,4 miliardy korun. Loni v říjnu skončilo hospodaření státu v přebytku 98,3 miliardy korun. Za meziročním zhoršením stojí především nižší příjmy z EU.

Příjem peněz z EU klesl o 80 miliard

Příjem peněz z EU klesl ke konci října meziročně o 79,5 miliardy korun. Po očištění příjmů i výdajů o evropské peníze skončil rozpočet letos ke konci října v přebytku 16,8 miliardy korun, zatímco loni ke konci října to bylo 13,5 miliardy korun, uvedlo ministerstvo financí.

Pilný upozornil na to, že na začátku listopadu nastalo plošné zvýšení platů státních zaměstnanců, což se na letošním hospodaření státu rovněž projeví. Loni skončil rozpočet přebytkem 62 miliard korun.

Reklama

Související články

Česko už dvacet let žije na dluh

Státní rozpočet, který financuje běžný chod státu, je v Česku již přes dvacet let koncipován jako schodkový. Znamená to, že příjmy státu v běžném roce nestačí...

Výběr článků

Načítám