Hlavní obsah

Rozhodnutí WTO o Trumpových clech může otevřít Pandořinu skříňku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Boj Evropské unie, Číny a dalších zemí proti americkým clům na dovoz oceli a hliníku na půdě Světové obchodní organizace (WTO) je spojen s velkými riziky a může otevřít Pandořinu skříňku, píše server Politico. Brusel i Peking chtějí Američanům zabránit uvalovat cla pod záminkou údajných bezpečnostních důvodů, čímž zneužívají skulinu v pravidlech WTO.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Donald Trump

Článek

Podle magazínu vztek z cel uvalených prezidentem Trumpem tlačí Evropu i Čínu k „roztrhání nejsvatějšího nepsaného pravidla” mezinárodního obchodu, jež prý zní: „Nezpochybňovat národní bezpečnost.”

EU, Čína, Kanada, Mexiko, Norsko a Rusko tento týden potvrdily, že hodlají pokračovat ve sporu s USA zahájením rozhodčích řízení, právě proto, že odmítají zneužívání národní bezpečnosti jako záminky ze strany Washingtonu.

S rozhodnutím WTO bude jedna či druhá strana velmi nespokojená
Simon Lester, Cato Institute

Podle serveru může mít rozhodnutí WTO v této kauze negativní dopady bez ohledu na to, na kterou stranu se přikloní. Pokud WTO rozhodne ve prospěch Washingtonu, mohly by národní bezpečnost ke zdůvodnění nových cel začít využívat i další země, zatímco v opačném případě hrozí odchod USA z WTO.

„Nemyslím si, že mechanismus WTO pro urovnávání sporů dokáže tento spor vyřešit. S rozhodnutím bude jedna či druhá strana velmi nespokojená, což může podkopat WTO,” uvedl odborník na obchodní právo Simon Lester z think tanku Cato Institute.

Spojené státy uvalily cla na dovoz oceli ve výši 25 procent a na dovoz hliníku ve výši deseti procent letos v březnu, na import z Evropské unie je začaly uplatňovat v červnu. EU i další země reagovaly na postup USA odvetnými cly. Americký prezident Donald Trump je hlasitým kritikem WTO a několikrát již pohrozil, že Spojené státy organizaci opustí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám