Hlavní obsah

Rozhodnutí o zvýšení věku odchodu do důchodu ještě nepadlo, říkají Jurečka s Fialou

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) i premiér Petr Fiala (ODS) odmítli informace o pozdějším odchodu do důchodu u současných padesátníků, jak to vyplývá z interních materiálů ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV), které v neděli zveřejnila Česká televize. Oba poukazují na to, že rozhodnutí ještě nepadlo. Jurečka uvedl, že návrh důchodové reformy chce zveřejnit v březnu.

Foto: Pavel Karban, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Článek

Jurečka i Fiala se k tématu vyjádřili během své návštěvy Moravskoslezského kraje. „Chci jasně říct, že zprávy, které se objevily, tak zdaleka nejsou objektivní a nejsou úplně pravdivé,“ řekl Jurečka s tím, že minulý týden koaliční rada ani žádný materiál k důchodové reformě neprojednávala.

„Informace, které běhají ve veřejném prostoru zhruba dva měsíce, jsou především informace, které vycházejí z doporučení Národní ekonomické rady vlády a ekonomů. Jenže média je potom interpretují na jediný parametr, a to je prodloužení hranice odchodu lidí do důchodu,“ dodal ministr.

Že by už o věku pro odchod do penze v rámci připravované důchodové reformy bylo rozhodnuto, odmítl při své pondělní návštěvě Ostravy také premiér Fiala. „Odpovědně říkám: žádné té informaci nevěřte, nejsou projednané, nejsou pravdivé, nepadlo žádné rozhodnutí,“ řekl Fiala během diskuze se studenty Vysoké školy báňské – Technické univerzity v Ostravě.

Padesátníci mají jít do penze v 66 letech

Ekonomika

Jurečka plánuje tento i příští měsíc vést jednání jak s koaličními partnery, tak i s opozicí. Následně chce návrh tolik diskutovaného zákona oficiálně představit.

„Počítám, že v průběhu března zveřejním celou problematiku důchodového systému včetně návrhu parametrů reformy tak, aby důchodový systém byl do budoucna udržitelný, aby zabezpečoval v budoucnu dostatečně důstojné důchody,“ slíbil.

Podle ministra je nutné vyřešit, aby se důchodový systém nedostal do hlubokého deficitu. Dílčích řešení má několik.

„Budeme pracovat s tím, abychom uměli odlišit lidi, kteří pracují ve fyzicky náročných profesích, a aby tito lidé mohli do důchodu odcházet dřív a neměli ho snížený. To bude vybalancováno vyšším odvodem na sociální pojištění ze strany zaměstnavatelů. Budeme také pracovat s délkou pojištění, abychom opravdu vnímali lidi, kteří začali pracovat už v 17, 18 letech,“ řekl.

Šéf lidovců chce, aby změny v důchodovém systému začaly platit nejpozději od 1. ledna 2025. Nejpozději o rok dřív by pak měly platit změny ve valorizaci důchodů. „Úpravy budeme chtít udělat ještě v letošním roce, zdali se to dotkne ještě valorizace, která bude v červnu, to ještě upřesníme v příštích dnech,“ dodal.

Penze od června opět vzrostou

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám