Hlavní obsah

Padesátníci mají jít do penze v 66 letech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dnešní padesátníci mají jít do důchodu v 66 letech. Čtyřicátníci budou mít nárok na důchod v 67 a lidé, kterým je nyní 34 let a méně, půjdou v 68 letech. Zjistila to Česká televize z materiálu ministerstva práce, který tento týden projednávala koaliční rada. Mluvčí vlády Václav Smolka po zveřejnění informací upozornil, že koalice změnu zatím neschválila, jde pouze o návrh a definitivní změny ještě nejsou hotové.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Věk odchodu do důchodu se prodlužuje už nyní. V roce 2030 by se měl zastavit na věku 65 let. Na tom se nic nemění. Změny se budou týkat až lidí, kteří půjdou do penze po roce 2030. I pak poroste věk podle návrhu ministerstva práce postupně. O rok mladší člověk by šel do důchodu o dva měsíce později.

Dříve by mohli odcházet lidé pracující v náročných profesích, těch je nyní zhruba půl milionu.

„Po roce 2030 začnou do penze chodit ty populačně silné ročníky. Myslím si, abychom udrželi slušné důchody, tak o tom musíme debatovat,“ řekl České televizi ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Penzijní reformu nyní připravuje vláda. Zvyšování věku odchodu do důchodu je její součástí. Roste počet seniorů i věk dožití a lidé tráví v penzi stále více let. Financování je proto dlouhodobě neudržitelné.

Změnou by stát postupně ušetřil 109,5 miliardy korun. Tedy v případě, že by se věk do roku 2060 posouval na 68 let.

Anketa

Jak by podle vás bylo lepší řešit reformu penzí?
Spíš bych zvyšoval/a věk odchodu do důchodu a zachoval/a výši penzí.
6,6 %
Spíš bych nastavil/a nižší penze od státu a věk zachoval/a.
8,8 %
Raději platit vyšší daně a zachovat výši penzí i věk odchodu do důchodu.
84,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 27121 čtenářů.

Kvůli řádným i mimořádným valorizacích se v poslední letech penze výrazně zvýšily. Jen v loňskem roce třikrát. Státní kasu toto zvýšení vyšlo na 57 miliard.

Lidé dnes odchází do penze v 64 letech. O něco dříve odchází ženy, které mají děti. Věk jejich odchodu do důchodu závisí na počtu dětí.

Penze od června opět vzrostou

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám