Hlavní obsah

Rosatom chce tři miliardy dolarů za zrušenou stavbu jaderné elektrárny ve Finsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská státní společnost pro jadernou energetiku Rosatom podala žalobu, ve které požaduje po finském konsorciu Fennovoima tři miliardy dolarů (74,5 miliardy Kč) jako náhradu škody za vypovězení smlouvy na výstavbu jaderné elektrárny Hanhikivi ve Finsku. S odvoláním na oznámení Rosatomu o tom v úterý informovala agentura Reuters. Ruská firma už dříve varovala, že se bude bránit právní cestou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„K dnešnímu dni podala státní korporace šest žalob na celkovou částku tři miliardy dolarů,“ uvedl Rosatom na svém účtu na síti Telegram. Podrobnosti jsou podle něj důvěrné.

Projekt Hanhikivi byl zadán konsorciu Fennovoima, v němž dvě třetiny akcií vlastní finské podniky, například firmy Outokumpu, Fortum a SSAB. Zbytek drží dceřiná společnost Rosatomu RAOS Voima.

Konsorcium květnové rozhodnutí zdůvodnilo velkými průtahy a neschopností firmy RAOS realizovat projekt. „V posledních letech výrazné prodlevy u dodavatele pokračovaly a dál narůstaly. Válka na Ukrajině zvyšuje rizika spojená s tímto projektem, čemuž RAOS Project nedokáže zabránit,“ uvedlo tehdy konsorcium. Dodalo, že jeho spolupráce s firmou RAOS Project s okamžitou platností končí.

Palivo do Temelína už nebudou dodávat Rusové

Ekonomika

Finská vláda po začátku konfliktu uvedla, že nedá povolení ke stavbě elektrárny, protože projekt už nepovažuje za životaschopný.

Česká republika se vloni v reakci na informace o podílu ruské tajné služby na explozích v muničním areálu ve Vrběticích na Zlínsku rozhodla nepřizvat Rosatom do tendru na výstavbu nového bloku jaderné elektrárny Dukovany.

Rosatom je světovou jedničkou v počtu zakázek na stavbu jaderných elektráren. Kromě toho firma dodává palivo do elektráren postavených v sovětské éře v České republice, na Slovensku, v Maďarsku, Bulharsku a ve Finsku.

Do jaderné elektrárny Temelín budou nicméně od roku 2024 palivo dodávat americký Westinghouse a francouzská Framatome.

Francii chybí vlastní elektřina, v zimě hrozí blackouty

Ekonomika

Ke konci minulého měsíce Rosatom a egyptské úřady informovaly, že ruská firma zahájila výstavbu jaderné elektrárny na severním pobřeží Egypta. Vznikající zařízení v přímořské oblasti ad-Dabá bude první jadernou elektrárnou v Egyptě.

Reklama

Výběr článků

Načítám