Hlavní obsah

Ropa dál zlevňuje, barel klesl pod 40 dolarů

Světové ceny ropy v pátek znovu klesají a pohybují se v hodnotách, které byly obvyklé v roce 2009. Americká lehká ropa WTI oslabila o zhruba dolar těsně pod hranici 40 dolarů za barel na hodotu 39,89 dolaru (960 korun). Během týdne zlevnila o čtyři procenta.

Foto: Marek Kulhavý, Novinky

Vývoj cen ropy Brent. Americká ropa WTI klesá ještě výrazněji, prolomila hranici 40 korun za dolar.

Článek

Ropný trh oslabily špatné zprávy z čínského zpracovatelského průmyslu. Cena americké lehké ropy WTI se snižuje už osmý týden za sebou, což je její nejdelší pokles od roku 1986.

Severomořská ropa Brent ztrácela odpoledne 60 centů na 46,02 USD a je už jen necelý dolar od letošního lednového minima 45,19 USD. Proti minulému pátku oslabila o šest procent.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ceny ropy od června klesly zhruba o třetinu. Dolů je tlačí převis nabídky nad poptávkou a rekordně vysoká úroveň zásob.

Aktivita v čínském zpracovatelském sektoru v srpnu klesla nejprudším tempem za šest a půl roku, zejména kvůli slabé domácí poptávce a exportu. "Trh se zasekl v neochabujícím sestupném trendu," řekl agentuře Reuters Robin Bieber z londýnské makléřské firmy PVM Oil Associates. "Ceny tlačí dolů neustále vysoké dodávky spolu s růstem zásob v USA a rekordní těžbou OPEC. Navíc roste strach ze zpomalování růstu v Číně," uvedl Michael Poulsen z firmy Global Risk Management.

Na přelomu let 1985 a 1986 ceny ropy během pěti měsíců klesly ze zhruba 30 dolarů na deset dolarů za barel. Tehdy, podobně jako nyní, ropný kartel OPEC zvýšil těžbu, aby získal zpět podíl na trhu po silném růstu dodávek ze zemí mimo organizaci.

Propad cen ropy dává šanci na další zlevnění benzínu a nafty v Česku. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám