Hlavní obsah

Rezervy na splácení dluhů máme dostatečné, hlásí Ukrajina

Kyjev

Podle guvernéra ukrajinské centrální banky Stepana Kubiva má země v současnosti dostatek rezerv, aby byla schopna splatit své závazky vůči věřitelům. Premiér Arsenij Jaceňuk dodal, že Ukrajina doufá v brzkou pomoc od Mezinárodního měnového fondu (MMF), mise MMF by měla dorazit na Ukrajinu již příští týden.

Foto: Stringer, Reuters

Guvernér ukrajinské centrální banky Stepan Kubiv

Článek

Kubiv současně oznámil, že ukrajinská centrální banka zavedla limit na výběr hotovosti z účtů u bank v cizích měnách. Maximální denní částka výběru byla stanovena na 15 tisíc hřiven (30 tisíc korun).

Jaceňuk prohlásil, že Ukrajina je odhodlána splnit podmínky MMF potřebné k zajištění pomoci. Kyjev v posledních dnech odhadl své potřeby zahraniční pomoci v letošním a příštím roce na 35 miliard dolarů, tedy téměř 700 miliard korun.

Ukrajinská měna v pátek ráno posilovala ze svého rekordního minima díky snaze nové vlády vyjednat pomoc s MMF. Hřivna stoupla o pět procent na 10,50 za dolar, když ve čtvrtek se naopak propadla na nové rekordní minimum 11 hřiven za dolar. Od počátku roku hřivna oslabila vůči dolaru o téměř 30 procent, napsala agentura Reuters.

Ukrajinská centrální banka kvůli klesajícím devizovým rezervám opustila ve středu řízený kurz měny a nahradila jej kurzem plovoucím. Banka předtím udržovala řízený kurz v určitém denním rozpětí, ten ale musela podporovat nákladnými intervencemi. Kubiv tento týden řekl, že devizové rezervy Ukrajiny se snížily na 15 miliard dolarů ze 17,8 miliardy dolarů na počátku měsíce. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Ukrajinskou vládu vede premiér-kamikadze

Velmi nevděčné úkoly čekají Arsenije Jaceňuka. Toho ve čtvrtek parlament potvrdil ve funkci předsedy ukrajinské vlády. Je mu teprve 39, a stal se tak...

Výběr článků

Načítám