Hlavní obsah

Čeká nás peklo, budeme vládou politických sebevrahů, varuje nové vedení Ukrajince

Kyjev

Ukrajina potřebuje stabilizovat nejen svoji politickou scénu, ale také ekonomiku a nová vláda bude muset přijmout sérii nepopulárních opatření. Varovali před tím prozatímní prezident Oleksandr Turčynov a šéf strany Vlast Arsenij Jaceňuk, jehož by měl parlament ve čtvrtek zvolit premiérem.

Foto: ČTK/AP

Arsenij Jaceňuk

Článek

„Podnikneme extrémně nepopulární kroky, jelikož je země v zoufale těžké finanční situaci vzhledem k tomu, jak byli předchozí vláda a prezident zkorumpovaní,“ řekl Jaceňuk v rozhovoru pro BBC a dodal: „Jsme na pokraji katastrofy, tato vláda je vládou politických sebevrahů. Takže vítejte v pekle“.

V rámci stabilizačních ekonomických opatření už ve středu přešla ukrajinská hřivna na plovoucí kurz. [celá zpráva]

Potřebu přijmout tvrdá opatření ke stabilizaci země potvrdila i úřadující hlava státu Turčynov. „Vláda bude kritizována a lidé na ni budou házet špínu, bude bita. Musí ale splnit svoji povinnost a pracovat až na dřeň, kvůli Ukrajině,“ řekl.

Turčynov slíbil, že podá demisi, až bude situace stabilizovaná.

Foto: ČTK/AP

Prozatímní prezident Oleksandr Turčynov

Představitelé nové vlády odhadují, že země potřebuje půjčit 35 miliard dolarů pro příští dva roky. Pomoc zvažují EU i USA. Washington uvažuje o půjčce ve výši miliardy dolarů.

Ve čtvrtek také Rusko oznámilo, že se bude účastnit jednání o možné pomoci Ukrajině od Mezinárodního měnového fondu.

Vládu povede Jaceňuk

Devětatřicetiletý Arsenij Jaceňuk, jenž byl v minulosti předsedou parlamentu i ministrem zahraničí, by měl ve čtvrtek stanout v čele vládního kabinetu, který má zemi dovést ke květnovým předčasným volbám.

Avizované obsazení dalších ministerských postů už ale vyvolalo spory a do rozdílení křesel chtějí mluvit i skupiny aktivistů na kyjevském náměstí Nezávislosti (tzv. Majdan). [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám