Hlavní obsah

Reorganizační plán Maliny: zákazníci dostanou na výběr z více možností

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedení Energetického holdingu Malina, které dluží více než třem tisícovkám zákazníků peníze za nedodanou instalaci fotovoltaických panelů nebo tepelných čerpadel, zveřejnilo podrobnosti svého reorganizačního plánu. Ten budou věřitelé a soud řešit příští úterý. Na výběr mají mezi jím a tím, že firmu pošlou do konkurzu.

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

Podle šéfa společnosti Lukáše Uhla by se zhruba 850 zákazníkům, u nichž už se část zakázky realizovala, v rámci reorganizačního plánu práce úplně dokončily a oni by potom uhradili doplatky. „Většinou už mají technologie nainstalované a je potřeba tam dokončit jen elektrikářské práce,“ řekl.

Dalších 2200 klientů, kteří uhradili zálohy, ale u kterých ještě práce nezačaly ani nemají doma navezené panely či čerpadla a s nimi spojené příslušenství, by dostalo ve formě dodatku ke smlouvě na výběr ze dvou možností.

Ta první počítá s dodáním zboží i montáže, avšak s navýšením celkové ceny pro zákazníka o 20 procent. „Zaplatí tak v průměru o sto tisíc navíc,“ řekl Uhl.

„Zboží včetně montáže bohužel není schopen dlužník za doplatek v nenavýšené výši dodat,“ uvádí společnost v plánu reorganizace.

Holding Malina chce dokončit rozdělané zakázky

Ekonomika

Druhá varianta počítá s tím, že firma dodá zákazníkovi za zálohu pouze zboží a zprostředkuje mu kontakt na montážní společnosti. Zákazníci by tak zde neměli nic doplácet, ale montážní firmu by si museli sami zaplatit.

Zákazníci by samozřejmě nemuseli přistoupit ani na jednu z možností. Pak by je musela firma v případě reorganizace uspokojit z výnosů. V jaké výši, není jasné.

Souhlas insolvenčního správce

Podle Uhla je reorganizace výhodnější než konkurz, protože by se podařilo umořit velkou část zakázek, zatímco v případě konkurzu by se věřitelé dostali jen k nízké úhradě.

V současnosti jsou přihlášené pohledávky ve výši 706,2 milionu korun. „V případě konkurzu by pohledávky stouply na 1,5 miliardy,“ řekl. Na účtu firmy je přitom v současnosti jen něco přes 74 milionů korun.

„K návrhu jsme se postavili neutrálně,“ řekl Právu předseda prozatímního věřitelského výboru Petr Sprinz.

Úspěch reorganizace rozhodně není zaručen, avšak způsob navrhovaný dlužníkem by neměl přinést výrazná rizika ani v případě nezdaru
insolvenční správce

Stejně jako Uhl i insolvenční správce Rudolf Vinš míní, že je pro věřitele reorganizace výhodnější než konkurs. „V případě konkursu by s nejvyšší pravděpodobností byly dokončeny pouze ty zakázky, které jsou rozpracované do té míry, že náklady na jejich dokončení jsou zjevně nižší než doplatek ceny díla. Ostatní zakázky by pravděpodobně dokončeny nebyly,“ uvedl ve své zprávě dostupné v insolvenčním rejstříku.

V reorganizaci podle něj existuje možnost dokončení většího počtu zakázek, což by mělo zajistit i vyšší plnění věřitelům, kteří již odstoupili od smluv nebo kteří nebudou ochotni uzavřít dodatky ke smlouvám. „Úspěch reorganizace rozhodně není zaručen, avšak způsob navrhovaný dlužníkem by neměl přinést výrazná rizika ani v případě nezdaru,“ uvedl Vinš.

Hlasování věřitelů se zatím dá těžko odhadnout. Ti, kteří se vyjádřili v insolvenčním rejstříku přímo, byli spíše pro reorganizaci. Vyskytly se ale i hlasy advokátů zastupujících více věřitelů, že budou u některých z nich hlasovat rozdílně.

V dotazu, který vzneslo Právo ve speciální facebookové skupině, se zákazníci Maliny vyjadřovali spíše tak, že by pro ně v případě reorganizace byla výhodnější druhá varianta. Tedy dodání technologie s tím, že si zajistí instalaci sami. Objevil se ale i zákazník, který by raději odstoupil od smlouvy.

Anketa

Plánujete, že si na svůj rodinný dům nebo chalupu dáte solární panely?
Rozhodně ano, už v tomto směru podnikám potřebné kroky.
7,3 %
Už je mám instalované.
39,3 %
Uvažuji o tom, ale rozhodnutý(á) ještě nejsem.
16,6 %
Spíše ne.
8,9 %
Určitě ne.
27,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 247 čtenářů.

Zadarmo to už nepůjde. Poplatek za používání Twitteru bude 23 korun

Internet a PC

Reklama

Výběr článků

Načítám