Hlavní obsah

Renaultu klesly ve čtvrtletí tržby

Francouzské automobilce Renault kvůli válce na Ukrajině a problémům s dodávkami čipů klesly v prvním čtvrtletí tržby. Meziročně se snížily o 2,7 procenta na 9,75 miliardy eur (237,5 miliardy Kč). Firma, která se ze západních automobilek nejvíce angažuje na ruském trhu, to uvedla v pátek.

Foto: Renault do Brasil

Automobilce Renault klesly čtvrtletní tržby.

Článek

Bez započtení aktivit dceřiné společnosti AvtoVAZ a Renault Russia tržby klesly o 1,1 procenta na 8,9 miliardy eur. Skupině, která vyrábí mimo jiné vozy Dacia a Lada, se výsledek podařilo vylepšit díky vyšším cenám výrobků a zvýšení prodeje elektromobilů.

Pokles příjmů přišel v době, kdy prodej Renaultu klesl o více než 17 procent oproti prvnímu čtvrtletí roku 2021 na 552 000 vozů. Je to nejnižší čtvrtletní prodej od doby vrcholící světové finanční krize v roce 2009. Nicméně prodej plně elektrických a hybridních vozidel vzrostl o 13 procent a představoval 36 procent tržeb.

Renault ustupuje, v Rusku okamžitě zastavuje výrobu

Válka na Ukrajině

Globální krize polovodičů sníží plánovanou výrobu automobilů společnosti v roce 2022 o 300 000 vozů. Největší dopad bude mít v první polovině roku, uvedl Renault.

Renault prosazuje plány na rozdělení své elektrické divize, kterou plánuje uvézt na burzu, a výroby aut na spalovací pohon ve snaze dohnat konkurenty, jako je Tesla a Volkswagen. Přezkoumává také své podnikání v Rusku uprostřed rozsáhlých západních sankcí.

Minulý měsíc Renault uvedl, že pozastaví provoz ve svém závodě v Moskvě. Zvažuje také, co dále se svým většinovým podílem v AvtoVAZu, který vyrábí vozy Lada a je jedničkou na ruském trhu.

Lada v Rusku pozastavuje výrobu. Automobilka je odstřižena od západních dílů

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám